Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To danie już od dawna gości na moim stole, nauczyła mnie je przygotowywać kolezanka wegetarianka. 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1-2 cebule 30-40 dag pieczarek ryż - dwie torebki lub 20 dag przyprawy, 2 łyżki oleju Pieczarki kroimy w talarki, dusimy pod przykryciem 10 minut, aż pieczarki puszczą sok. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w słupki, cebulę w półplasterki. Warzywa mieszamy i smażymy 5-10 minut na oleju ciągle mieszając. Musi byc duża patelnia, ja często dzielę na dwa razy jak mi się nie mieszczą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego lub np. gęsiarki. Pieczarki odcedzamy, ale zostawiamy sosik, który z nich powstał. Pieczarki dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy. Do sosiku pieczarkowego dolewamy sporą ilość wody 2-3 szklanki i dobrze solimy, musi być naprawdę słony, ja dodaję jeszcze pieprz i sos sojowy, albo przyprawę do zup. Tą wrzącą pieczarkowo-słoną wodą ostrożnie zalewamy warzywa i na wierzch sypiemy surowy ryż, tylko tak by wody było około 1 cm nad ryżem. Całość wstawiamy do piekarnika (180) i czekamy godzinkę!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.