Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: 2 jajka (zostawiż trochę białka do posmarowania) 1/2 szklanki cukru 1/2 - 1 kg mąki 1/2 paczki drożdży 1 szklanka mleka 1/2 paczki margaryny Wykonanie: Jaka utrzeć z cukrem dodać 1/2 kg mąki i pokruszone drożdże wymieszać. Mleko zagrzać z margryną i gorące wlać do ciasta. Wyrobić wszystko dodając mąki do 1 kg. Ciasto włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Robić bułeczki smarować dżemem lub wkładać całe owoce. Piec ok. 30 minut do temp. 200 C

Opublikowano

Wiola! co to znaczy 1/2 paczki drozdzy i 1/2 kostki margaryny? Bardzo lubie ciasta drozdzowe, a te buleczki wygladaja kuszaco. Coz z tego jak zza Oceanem te paczki i kostki sa zupelnie innych objetosci. Czy mozliwe by bylo dodac obok skladnikow ilosc w gramach??? Z gory dziekuje i pozdrawiam. majka.

Opublikowano

Witam Majka. Paczka drożdży ma 100g czyli na te bułeczki potrzeba 50 gram drożdży a jeśli chodzi o margarynę to sprawa sprzedstawia się następująco są margaryny które ważą 250 gram a inne 225 gram ja przeważnie używam margaryny "KASIA" a ona ma 250 gram więc połowa to 125 gram do ciasta na bułeczki. Mam nadzieje że już wszystko jasne a jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Opublikowano

w zwiazku z buleczkami mam pytanie, Pieklam juz pare razy wedlog roznych przepisow buleczki. Maslane wychodzily wspaniale, zwykle pszenne buleczki tez ale... zadne nie mialy takiego "polysku" jak w piekarni Smarowanie zimna woda po upieczeniu pomoglo tylko na 5 minut :D Czy jest na to jakis sposob? Dziekuje z gory za odpowiedz.

Opublikowano

Smarowanie bułek po upieczenia jest troszke bez sensu .wiem że piekarze smaruja np. chleb woda przed włożeniem do pieca .Jak pieke bułeczki maslane czy rogaliki drozdzowe to smaruje je rozprzepanym jajkiem i piekę .Napewno będą się błyszczeć .Pozdrawiam :D

Opublikowano

Bardzo się cieszę, że ci Majko smakowały bułeczki u mnie w rodzinie się nimi zajadają. A co do ilości jaka wychodzi to zależy od wielkości jakie robisz ja rozwałkowywuje ciasto i wycinam je od szklanki coś w rodzaju pierogów więc wychodzi mi ich ok. 70 szt., natomiast moja siostra nie rozwałkowywuje ciasta tylko tak odrywa po kawałku i formuje bułki więc wychodzą jej większe i tym samym mniej ok. 40 szt.

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam. Wiola.o mam ochotę na Twoje bułeczki, ale dopiero zaczynam przygoę z pieczeniem czegokolwiek, a najbardziej przerażają mnie drożdże 🙂 Moje pytanie brzmi tak: na jaką grubość rozwałkowujesz ciasto żeby wycinać z niego bułeczki? i Jak włożyć do środka jakiś dziemik albo owoce? Pozdrawiam serdecznie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.