Lorelai Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 20 dag.białego sera, zapach waniliowy, 3/4 szkl.cukru pudru , 5 łyżeczek żelatyny, 30 herbatników, 50ml.wiśniówki, ok.8 truskawek. Polewa: 25 dag.czekolady , 50ml.kakao słodkiego, 100 ml.mleka. Wykonanie: Ser zemleć ,dodać zapach,cukier-utrzeć. Zelatynę namoczyć w odrobinie wody,rozpuścić-podgrzewając. Wymieszać z serem. Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy herbatników po 5 w każdym rzędzie. Skropić wiśniówką. Rozprowadzić na nich połowę sera. Znów ułożyć herbatniki-skropić-wyłożyć resztę sera. Na środku ułożyć rząd truskawek. Dwie skrajne warstwy herbatników złożyć ku górze tak by utworzyć trójkąt-namiocik. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Rozgrzać czekoladę z mlekiem i kakao.Ostudzić. Chłodną oblać ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.Kroić przed podaniem na porcje. Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Witam.Czy wiśniówkę można zastąpić czymś innym, bo sernik brzmi ciekawie tylko w wersji dla dzieci alkohol mi nie pasuje. Cytuj
Lorelai Opublikowano 27 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Oczywiście-możesz skropić sokiem wisniowym,lub malinowym. Serdecznie pozdrawiam;))) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.