ina12 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Składniki: 15 dag biszkoptów, 1/3 kostki masła, 2 szklanki śmietany 30- proc. 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, 100 ml białego, półsłodkiego wina, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki soku jabłkowego, 1/2 kg. owoców ( truskawki, maliny, morele, i.t.p.) Sposób przyrzadzenia: Pokruszone biszkopty mieszamy z miękkim masłem i otrzymaną masą wykładamy spód tortownicy. Kropimy winem i odstawiamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W podgrzanym soku jabłkowym rozpuszczamy żelatynę. Łączymy z jogurtem i miksujemy. Masę jogurtową łaczymy z ubitą śmietaną, na końcu wsypując pokrojone owoce ( kilka odkładamy do dekoracji ) Delikatnie mieszamy i całość wykładamy na spód biszkoptowy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Śmietanowiec dekorujemy owocami. Można je zalać gotową galaretką o smaku owoców, których użylismy. Smacznego. ina12 Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam, skusiłam się na to ciasto, zrobiłam je z truskawkami - bardzo dobre - polecam wszystkim :-D Dziękuję za przepis i serdecznie Cię pozdrawiam Ineczko :) Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dorotko dziękuję bardzo za zrobienie tego ciasta i za wystawioną pozytywną opinię, ucieszyłam się. Pozdrawiam serdecznie, a najbardziej Mateuszka. Cytuj
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 wyglada pysznie, musze go wyprobowac :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi