Lorelai Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 SPÓD:(do wyboru) 1 wersja- 30 dag herbatników, 20 dag masła, 3 dag cukru.- Pokruszyć herbatniki, zagnieść z resztą składn.Schłodzić. Wylepić formę-wstawić do lodówki. 2 wersja- 10 dag masła, 20 dag mąki, 1/2 szkl. cukru pudru.- Zagnieść.Schłodzić.Wylepić formę. Ponakłuwać widelcem i do lodówki. Ilość na dość cienki spód. Jeśli ktoś lubi grubiej ciasto kruche- radzę zrobić z podwójnej porcji. MASA: 1 kg. sera tłustego lub śmietankowego, 1/3 -1/2 kostki masła, 7 żółtek, 1 szkl. cukru, 5-7 białek, szczypta soli, budyń waniliowy(śmietankowy), 1 łyż. mąki ziemniaczanej, kilka kropli aromatu(waniliowy), rodzynki namoczone najlepiej w rumie,ale mozna i w wódce. WIERZCH: 10 dag. masła, 20 dag mąki, 1/2 szkl. cukru pudru.-Zagnieść ,schłodzić. 1 roztrzepane żółtko do posmarowania. LUKIER: 1 szkl. cukru pudru, kilka kropli aromatu rumowego, ciepła woda.- Utrzeć. Można posypać rodzynkami. WYKONANIE: Zmielić dwukrotnie ser.Zmiksować masło na pianę-utrzeć z serem. Utrzeć żółtka z cukrem,ewentualnie cukrem waniliowym. Dodać do sera. Kolejno wmiksować budyń i mąkę,oraz zapach. Białka ubić ze szczyptą soli-na sztywną pianę-ostrożnie wmieszać do masy. Wyłożyć masę na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z paseczków kruchego ciasta. WIERZCH: Kruche ciasto rozwałkować miedzy dwoma płatami folii. Wykroić radełkiem paski . Układać na cieście. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec całość w temp. 180 st. przez ok. 1 h i 40 minut,aż wierzch zbrązowieje. Jeszcze ciepłe polukrować-i tu dwie możliwości-ja lukrowałam tylko paseczki,ale można i całość.Oprócz tego można polukrować paseczki,a w wolne kwadraciki wyłożyć wiśniową konfiturę. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Przepyszny sernik!!!! Spód zrobiła z kruchego ciasta: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2,5 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki razem zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika. Zetrzeć na blachę na tarce o grubych oczkach. Pozdrawiam!!!!!!!!!! :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.