Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 5 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę Ser: 1 kg sera mielonego/np.Turek/ 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy/bez cukru/ Wszystkie składniki połączyć ze sobą/budyń przesiać przez sitko/ Krem: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru 20 dkg masła 4 żółtka / białka ubić na sztywną pianę / Ugotować budyń , do gorącego budyniu dodać masło, żółtka - energicznie mieszać aż do połączenia się składników.Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszć. Na ciasto wyłożyć ser, następnie krem.Piec około 1 godziny w temp.200-220 st. C. Wyjąć z piekarnika po całkowitym ostygnięciu. Smacznego.

Opublikowano

On rzeczywiście jest pyszny, a co do sera to ważne żeby był mielony a chudy czy tłusty , to już jak kto woli. Pamiętaj też zeby wyjąć z piekarnika dopiero po całkowitym ostygnięciu.Zyczę smacznegoBaśka.

Opublikowano

Ten krem nie ma wyrosnąć tylko się zapiec, nie wiem dlaczego Ci nie wyszedł, właściwie to jak rozumieć ten ;kocyk; , co wyszło nie tak? Na wierzchu ma powstać zapieczony krem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cieszę się Dorotko że sernik się udał, myślę że też nie żle smakował :D .Kiedyś bardzo często gościł na n aszym stole, ale odkąd trafiłam na Waszą stronkę w każdą sobotę mamy na stole inne ciasto. :-D Muszę przyznać że przepisy są tu bardzo ciekawe, bardzo chętnie z nich korzystam .Dzięki za miłe słowo . :-) Pozdrawiam :D :D :D

Opublikowano

byłem przekonany że ma to być grubsza i troszeczkę lżejsza warstwa

czyli darkowi marzyla sie nawet nie kolderka, a pierzyna puchowa :D

No coz, pogoda nie dopisuje, moze tez sie skusze na ten kocyk;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Basiu dziękuję za przepis, sernik ten jest bardzo smaczny. Mąż powiedział znowuż coś nowego i dobrego wymyśliłaś . Ja odpowiedziałam że to nie mój wymysł tylko przepis z komputera. Polecam szczerze ten sernik. Jutro po śniadaniu do kawy będzie reszta zjedzona i muszę jakieś ciasto jeszcze upiec, to wszystko przez te moje łasuchy. Pozdrawiam. ina12

Opublikowano

Dziękuję Ina za miłe słowa, cieszę się że sernik się udał i smakował domownikom ;-) .Tydzień temu ten sernik zagościł na naszym stole po dosyć długiej nieobecności , i też błyskawicznie zniknął :grin: .W moim domu też są łasuchy :-D :P :P , i to takie, które na śniadanie najchętniej jadłyby ciasto :P .Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Pieklam wczoraj ten serniczek, jest wysmienity,i przepis jest bardzo prosty...a byl to moj pierwszy sernik w zyciu jakos przedtem nigdy nie odwazylam sie upiec sernika.Zawsze wydawalo mi sie ze to za duzo roboty i na pewno mi nie wyjdzie. dzieki baska96 za swietny przepis!!!!