baśka96 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Ciasto: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 5 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę Ser: 1 kg sera mielonego/np.Turek/ 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy/bez cukru/ Wszystkie składniki połączyć ze sobą/budyń przesiać przez sitko/ Krem: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru 20 dkg masła 4 żółtka / białka ubić na sztywną pianę / Ugotować budyń , do gorącego budyniu dodać masło, żółtka - energicznie mieszać aż do połączenia się składników.Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszć. Na ciasto wyłożyć ser, następnie krem.Piec około 1 godziny w temp.200-220 st. C. Wyjąć z piekarnika po całkowitym ostygnięciu. Smacznego. Cytuj
Lorelai Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Wydaje się przepyszny.... Napisz tylko proszę czy ser lepszy tłusty czy półtłusty czy może chudy??? Pozdrawiam;))) Cytuj
baśka96 Opublikowano 28 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 On rzeczywiście jest pyszny, a co do sera to ważne żeby był mielony a chudy czy tłusty , to już jak kto woli. Pamiętaj też zeby wyjąć z piekarnika dopiero po całkowitym ostygnięciu.Zyczę smacznegoBaśka. Cytuj
darek63 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Witam Zrobiłem ten sernik i niestety zamiast kołderki wyszedł kocyk. Z przepiseem na krem jest coś nie tak :D Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 ten krem jest kremem budyniowym, nie ma więc prawa żeby wyrósł, jedynie co to może się przypiec z góry. Dlatego pewnie wyszedł kocyk. ALe może nie potrzebnie się wypowiadam bo ciast nie robiłam.:D Cytuj
baśka96 Opublikowano 7 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Ten krem nie ma wyrosnąć tylko się zapiec, nie wiem dlaczego Ci nie wyszedł, właściwie to jak rozumieć ten ;kocyk; , co wyszło nie tak? Na wierzchu ma powstać zapieczony krem. Cytuj
darek63 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Tak własnie wyszedł.Ja natomiast byłem przekonany że ma to być grubsza i troszeczkę lżejsza warstwa./ubite białko/ Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Basiu przepis na sernik wypróbowałam. I muszę powiedzieć, że sernik mi się udał. Krem budyniowy rzeczywiście nie urósł tylko się zapiekł :D Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Cieszę się Dorotko że sernik się udał, myślę że też nie żle smakował :D .Kiedyś bardzo często gościł na n aszym stole, ale odkąd trafiłam na Waszą stronkę w każdą sobotę mamy na stole inne ciasto. :-D Muszę przyznać że przepisy są tu bardzo ciekawe, bardzo chętnie z nich korzystam .Dzięki za miłe słowo . :-) Pozdrawiam :D :D :D Cytuj
Alika Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 byłem przekonany że ma to być grubsza i troszeczkę lżejsza warstwa czyli darkowi marzyla sie nawet nie kolderka, a pierzyna puchowa :D No coz, pogoda nie dopisuje, moze tez sie skusze na ten kocyk;) Cytuj
baśka96 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Oj skuś się , skuś Alika :D :-) :D Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Basiu dziękuję za przepis, sernik ten jest bardzo smaczny. Mąż powiedział znowuż coś nowego i dobrego wymyśliłaś . Ja odpowiedziałam że to nie mój wymysł tylko przepis z komputera. Polecam szczerze ten sernik. Jutro po śniadaniu do kawy będzie reszta zjedzona i muszę jakieś ciasto jeszcze upiec, to wszystko przez te moje łasuchy. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 15 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Dziękuję Ina za miłe słowa, cieszę się że sernik się udał i smakował domownikom ;-) .Tydzień temu ten sernik zagościł na naszym stole po dosyć długiej nieobecności , i też błyskawicznie zniknął :grin: .W moim domu też są łasuchy :-D :P :P , i to takie, które na śniadanie najchętniej jadłyby ciasto :P .Pozdrawiam Cytuj
olga123 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Pieklam wczoraj ten serniczek, jest wysmienity,i przepis jest bardzo prosty...a byl to moj pierwszy sernik w zyciu jakos przedtem nigdy nie odwazylam sie upiec sernika.Zawsze wydawalo mi sie ze to za duzo roboty i na pewno mi nie wyjdzie. dzieki baska96 za swietny przepis!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi