Lorelai Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Smażymy naleśniki,każdy niech to zrobi wg. swojego sprawdzonego przepisu. NADZIENIE: 1 opakow. mrożonego szpinaku, 3/4 kg. sera białego półtłustego lub chudego, sól,pieprz, suszone oregano,bazylia, ok.4-5 ząbków czosnku(zależy od tego jak bardzo lubicie zapach czosnku,można dołożyć potem więcej), cebula, olej. WYKONANIE: Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulke(w kosteczkę). Podsmażamy.Dodajemy rozmrożony i odsączony z wody szpinak-przesmażamy. Wsypujemy porządną szczyptę,a nawet dwie -bazylii,szczyptę oregano,pieprz,dość dużo solimy-szpinak potrzebuje tego,ale uważamy ,aby nie przegiąć:D)),dodajemy drobniutko posiekany i pognieciony czosnek-mieszamy. Na końcu wkruszamy ser biały,mieszamy ,aż się lekko rozpuści i sklei sobą składniki farszu.Ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy czosnku(jak się komuś już nie chce siekać,może dosypać czosnku w proszku,ale nie ma to jak świeży). Smarujemy naleśniki ,zwijamy w ruloniki i .... opychamy się niesamowicie;))) Odsmażane są równie pyszne SMACZNEGO!!! Cytuj
Jamaica Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Te naleśniczki są PRZEPYSZNE!!! Robiłam je już z milion razy (przepis mam z innego forum kulinarnego) i nigdy nie mam ich dość :D Moim skromnym zdaniem najlepsze są gdy już gotowe ułoży się w naczyniu żaroodpornym, poleje sosem pomidorowym i posypie gruuubą warstwą tartego sera. Ale w wersji podstawowej, czyli takiej jak w przepisie też rewelacja! Gorąco zachęcam wszystkich do wypróbowania! Cytuj
M@lgosia Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Chcę zrobić te naleśniki na obiad, ale zastanawiam się nad ilością sera białego - na pewno 3/4 kg?? To trochę dużo. Zwłaszcza że szpinaku jest o wiele mniej?? Możesz napisać ile Ci wychodzi z tej porcji naleśników??Czekam na odpowiedź! Pozdrawiam :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Proporcje są w porządku- właśnie tyle serka musi być użyte do nadzienia. Naleśników wychodzi sporo, bo nawet około 20 (to zależy oczywiście jak grubo nałożysz nadzienie). Jak już mówiłam są naprawdę super, więc nie wahaj się już dłużej tylko bierz się do roboty :D Zobaczysz jak mile zaskoczy Cię efekt... :D Cytuj
Miuriel Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Mam piękny szpinak na ogródku. Czy można do tych naleśników użyć świeżego szpinaku i jak go przyrządzić? Szpinak posiałam pierwszy raz i właściwie nigdy nie stosowałam go w kuchni. Czy trzeba go obgotować czy co z nim zrobić. Taki mrożony jest jakoś zmielony czy posiekany? :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Witaj Miuriel! Nadzienie: 80 dag szpinaku 3 dag tłuszczu 3 dag maki 1/8 l mleka sól, czosnek 5-6 dag tłuszczu do smażenia Szpinak przebrać, usunąć korzonki, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i osaczyć. Przepuścić przez maszynkę. Makę dodać do rozgrzanego tłuszczu, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym mlekiem, dolewając stopniowo do zasmażki i stale mieszając, aż powstanie gładka masa, zagotować. Jesli jest bardzo gęsta dodać wywaru ze szpinaku. Zasmażkę dodać do szpinaku i wymieszać. Źle podałam do tego przepisu powinnam podać tylko do przepuszczenia go przez maszynkę, niech już tak zostanie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
basga Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Świeży szpinak wystarczy zblanszować tzn.króciutko obgotować we wrzątku,koniecznie w odkrytym garnku,bo straci kolor i zrobi się szarobury. Cytuj
Miuriel Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Dziękuje bardzo za odpowiedzi. NALEśNIKI - NIEBO W GęBIE!!! Szpinak zblanszowałam (nie gotowałam , tylko zalałam wrzątkiem), nie mieliłam, tylko posiekałam. Właśnie zjadłam te pyszne naleśniki. W życiu by mi nie przyszło do głowy, że ze szpinaku można coś tak pysznego wyczarować. Marcin miał rację naleśniki rewelacyjne. Od dzisiaj jestem fanką szpinaku. Juro sobie dosieję na ogrodzie. ina12 - następnym razem robię wg. twojego przepisu! :razz: Cytuj
ottawa Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Lorelai... zrobialm dzisiaj na obiad twoje nalesniczki...WSPANIALE !!! wchodza na stale juz do domowego menu...PYSZNE !! naprawdę PYSZNE !! pozdrawiam...Jola :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.