Pola Połetek Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Ciasto: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa: 1 litr mleka 1 litr kwaśnej śmietany 6 jajek 1 szklanka cukru 25 dkg masła 3 łyżki kakao sok z 1/2 cytryny tabliczka czekolady deserowej 5 dkg orzechów 10 dkg rodzynków 1 puszka ananasów 2 galaretki wiśniowe 50 ml winiaku lub rumu Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane, dodać cukier i jeszcze ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i jeszcze moment ubijać. wsypać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. piec do zrumienienia w 170 stopniach. ostudzić. Masa: jajka zmiksować ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Podgrzewać aż wytrąci się twarożek. postawić do wystygnięcia, a następnie wylać na sito i zostawić na całą noc aby obciekł. Masło utrzeć mikserem, dodawać po trochę ser i cukier. Gdy masa będzie już jednorodna podzielić na połowę i do jednej dodać sok z cytryny i namoczone w winiaku lub rumie rodzynki. Do drugiej części dodać kakao, pokrojoną drobniutko czekoladę i posiekane orzechy. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów i wyłożyć na niego masę kakaową, a na to jasną. Na jasną masę rozłożyć równomiernie ananasy i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż w przepisie. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia. Smacznego!! :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Bardzo polecam to ciasto,jest bardzo dobre,znam je pod nazwa PASCHA. :D Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Cieszę się, że ktoś mnie poparł!! :D Robiłam to ciasto wiele razy!! Fakt, najczęściej na Wielkanoc, ale także na inne okazje. Jest nie tylko smaczne ale i efektowne. Naprawdę, warto je upiec. A ponieważ robi się je na raty, wieć nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Pozdrawiam Pola : :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 No wlasnie, niedlugo Wielkanoc,wiec mysle ze to ciasto obowiazkowo w te swieta musi byc na kazdym stole. :D Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 U mnie napewno będzie na wielkanoc, ale tak mnie okropnie kusi że napewno ten tort zrobię prędzej. ina 12 Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Proszę się zwracać do mnie jak najbardziej po imieniu. W sobotę robię tort serowy. Śmietanę syn kupił Bio łagodnie ukwaszoną. Ale proszę o poradę. Mój tata w czerwcu skończy 94 lata. W przepisie są podane ananasy, dla taty one są za twarde, czy ten tort mogę zrobić z brzoskwiniami z puszki?. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, i bedę trzymała mocno kciuki za zaliczenie egzaminu. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Jola_A. Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 jesli moge sie wypowiedziec w tej sprawie Halinko to jak najbardziej brzoskwinie z puszki pasuja do tego tortu.Ja np.tez zamiast rodzynek dam wisnie ze sloika.Mysle ze owoce to kwestia upodoban.pozdrawiam. :D Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Witaj Halinko, dzięki za pozwolenie zwracania się do Ciebie po imieniu. Myślę, że jesteśmy w podobnym wieku (ja mam 52 lata) więc miło mi bedzie jeśli i Ty będziesz się do mnie zwracała po imieniu. Nie próbowałam tego tortu robić z brzoskwiniami, ale robiłam go ze świeżymi truskawkami. Też był bardzo dobry, więc sądze, że i z brzoskwiniami będzie smaczny. Egzamin mam dopiero w czerwcu, ale mając czas, zaczynam się już do niego przygotowywać. Niedługo wracam do pracy, więc ze zdrowiem też coraz lepiej. Bardzo dziękuję za Twoją życzliwość, to bardzo miłe. Byłam na zakupach i chciałam kupić Śnieżkę na wodę, ale w mijej małej mieścince nie ma czegoś takiego. Z tą z mlekiem masa też była świetna, więc się nie przejmuję. Do usłyszenia zatem i przesyłam pozdrowienia Pola Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Hello Pola twarożek już się studzi, bardzo proszę podaj mi wymiar blaszki, względnie tortownicy. A tak na marginesie to podaję swój wiek, przykro mi ale ja mam skończone 63 lata. Ślę serdeczne pozdrowienia. ina 12 Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 10 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Dlaczego jest Ci przykro? Jesteśmy zatem w podobnym wieku. Gdybym miała 2 a ty 12 to byłaby różnica, ale teraz? Fakt, też chciałabym wstać rano bez bólu kręgosłupa, ale patrzę na swoje dzieci i cieszę się ich rozwojem. Mam trójkę: 2 synów i córkę (odpowiednio 29, 17 i 26 lat). i mam maleńkiego wnusia. To wszystko sprawia iż mój wiek mi nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie; myślę, że każdy ma swoje prawa. Głowa do góry, jeszcze trochę tych lat przed nami jest!!! :D A wracając do ciasta. Zwykle robię go na tortownicy 28 cm. Może być i więsza, ale wtedy porcje będą "chude". Do mniejszej natomiast zmieści się mniej galaretki. Życzę Ci spokojnej nocy i miłej soboty, no i oczywiście smacznego ciasta!!! :D Do usłyszenia Pola P.S. Przepraszam że tak późno, ale moja najmłodsza latorośl okupowała internet. Ale pewnie ciasto robisz na niedzielę. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Pola zawiadamiam Ciebie że tort serowy faktycznie robiłam na niedzielę, w sobotę po południu już był dobry do jedzenia. Jest tak bardzo dobry że na niedzielę zostało tylko trochę, a konsumowały tylko cztery osoby. Polecam ten przepis, jest nie zawodny. Przepraszam za popełniony nietakt, wiadomo jak sama nazwa mówi że tort piecze się w tortownicy , a nie w blaszce. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Witaj Halinko! Cieszę się, że ciasto się dało i że smakowało. To znaczy, że nie jest przeze mnie przereklamowane. U mnie w rodzinie wszyscy je lubią ponieważ nie jest za słodkie. Z Twoich postów wynika, że lubisz też ryby. Myślę, że smakowałyby Ci także śledzie z czosnkiem. Szczególnie lubią je panowie, choć smakują także osobom, które za śledziami nie przepadają. Wiem, że połączenie jest nietypowe, ale warto spróbować. Pozdrawiam Cię serdecznie Pola Cytuj
ali Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Tort jest pyszniasty, też robiłam kiedyś podobny, jak dobrze, że przypomniałaś ten przepis. Pozdrawiam Was obie i Halinkę i Polę, też jestem prawie rówieśnicą, wiekowo jestem pośrodku Was obu. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 21 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Witam Cię ali! Nowe ciasta często są kolorowe i bardziej cieszą oczy niż podniebienie. Ten przepis zdobyłam jakieś 30 lat temu i mimo, ze przestał być modny, przypomina moim dorosłym już dzieciom smaki dzieciństwa, więc robię go dość często. A poza tym, można go zrobić "mimochodem", bo praca jest tak rozłożona w czasie, że nie zauważa się kiedy jest gotowy!! Cieszę się, że i Tobie się przypomniał!! Serdecznie Cię pozdrawiam :lol: Pola Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.