Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa: 1 litr mleka 1 litr kwaśnej śmietany 6 jajek 1 szklanka cukru 25 dkg masła 3 łyżki kakao sok z 1/2 cytryny tabliczka czekolady deserowej 5 dkg orzechów 10 dkg rodzynków 1 puszka ananasów 2 galaretki wiśniowe 50 ml winiaku lub rumu Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane, dodać cukier i jeszcze ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i jeszcze moment ubijać. wsypać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać. piec do zrumienienia w 170 stopniach. ostudzić. Masa: jajka zmiksować ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Podgrzewać aż wytrąci się twarożek. postawić do wystygnięcia, a następnie wylać na sito i zostawić na całą noc aby obciekł. Masło utrzeć mikserem, dodawać po trochę ser i cukier. Gdy masa będzie już jednorodna podzielić na połowę i do jednej dodać sok z cytryny i namoczone w winiaku lub rumie rodzynki. Do drugiej części dodać kakao, pokrojoną drobniutko czekoladę i posiekane orzechy. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów i wyłożyć na niego masę kakaową, a na to jasną. Na jasną masę rozłożyć równomiernie ananasy i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż w przepisie. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia. Smacznego!! :D

Opublikowano

Cieszę się, że ktoś mnie poparł!! :D Robiłam to ciasto wiele razy!! Fakt, najczęściej na Wielkanoc, ale także na inne okazje. Jest nie tylko smaczne ale i efektowne. Naprawdę, warto je upiec. A ponieważ robi się je na raty, wieć nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Pozdrawiam Pola : :D

Opublikowano

Proszę się zwracać do mnie jak najbardziej po imieniu. W sobotę robię tort serowy. Śmietanę syn kupił Bio łagodnie ukwaszoną. Ale proszę o poradę. Mój tata w czerwcu skończy 94 lata. W przepisie są podane ananasy, dla taty one są za twarde, czy ten tort mogę zrobić z brzoskwiniami z puszki?. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, i bedę trzymała mocno kciuki za zaliczenie egzaminu. Pozdrawiam. ina12

Opublikowano

jesli moge sie wypowiedziec w tej sprawie Halinko to jak najbardziej brzoskwinie z puszki pasuja do tego tortu.Ja np.tez zamiast rodzynek dam wisnie ze sloika.Mysle ze owoce to kwestia upodoban.pozdrawiam. :D

Opublikowano

Witaj Halinko, dzięki za pozwolenie zwracania się do Ciebie po imieniu. Myślę, że jesteśmy w podobnym wieku (ja mam 52 lata) więc miło mi bedzie jeśli i Ty będziesz się do mnie zwracała po imieniu. Nie próbowałam tego tortu robić z brzoskwiniami, ale robiłam go ze świeżymi truskawkami. Też był bardzo dobry, więc sądze, że i z brzoskwiniami będzie smaczny. Egzamin mam dopiero w czerwcu, ale mając czas, zaczynam się już do niego przygotowywać. Niedługo wracam do pracy, więc ze zdrowiem też coraz lepiej. Bardzo dziękuję za Twoją życzliwość, to bardzo miłe. Byłam na zakupach i chciałam kupić Śnieżkę na wodę, ale w mijej małej mieścince nie ma czegoś takiego. Z tą z mlekiem masa też była świetna, więc się nie przejmuję. Do usłyszenia zatem i przesyłam pozdrowienia Pola

Opublikowano

Hello Pola twarożek już się studzi, bardzo proszę podaj mi wymiar blaszki, względnie tortownicy. A tak na marginesie to podaję swój wiek, przykro mi ale ja mam skończone 63 lata. Ślę serdeczne pozdrowienia. ina 12

Opublikowano

Dlaczego jest Ci przykro? Jesteśmy zatem w podobnym wieku. Gdybym miała 2 a ty 12 to byłaby różnica, ale teraz? Fakt, też chciałabym wstać rano bez bólu kręgosłupa, ale patrzę na swoje dzieci i cieszę się ich rozwojem. Mam trójkę: 2 synów i córkę (odpowiednio 29, 17 i 26 lat). i mam maleńkiego wnusia. To wszystko sprawia iż mój wiek mi nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie; myślę, że każdy ma swoje prawa. Głowa do góry, jeszcze trochę tych lat przed nami jest!!! :D A wracając do ciasta. Zwykle robię go na tortownicy 28 cm. Może być i więsza, ale wtedy porcje będą "chude". Do mniejszej natomiast zmieści się mniej galaretki. Życzę Ci spokojnej nocy i miłej soboty, no i oczywiście smacznego ciasta!!! :D Do usłyszenia Pola P.S. Przepraszam że tak późno, ale moja najmłodsza latorośl okupowała internet. Ale pewnie ciasto robisz na niedzielę.

Opublikowano

Pola zawiadamiam Ciebie że tort serowy faktycznie robiłam na niedzielę, w sobotę po południu już był dobry do jedzenia. Jest tak bardzo dobry że na niedzielę zostało tylko trochę, a konsumowały tylko cztery osoby. Polecam ten przepis, jest nie zawodny. Przepraszam za popełniony nietakt, wiadomo jak sama nazwa mówi że tort piecze się w tortownicy , a nie w blaszce. Pozdrawiam. ina12

Opublikowano

Witaj Halinko! Cieszę się, że ciasto się dało i że smakowało. To znaczy, że nie jest przeze mnie przereklamowane. U mnie w rodzinie wszyscy je lubią ponieważ nie jest za słodkie. Z Twoich postów wynika, że lubisz też ryby. Myślę, że smakowałyby Ci także śledzie z czosnkiem. Szczególnie lubią je panowie, choć smakują także osobom, które za śledziami nie przepadają. Wiem, że połączenie jest nietypowe, ale warto spróbować. Pozdrawiam Cię serdecznie Pola

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tort jest pyszniasty, też robiłam kiedyś podobny, jak dobrze, że przypomniałaś ten przepis. Pozdrawiam Was obie i Halinkę i Polę, też jestem prawie rówieśnicą, wiekowo jestem pośrodku Was obu.

Opublikowano

Witam Cię ali! Nowe ciasta często są kolorowe i bardziej cieszą oczy niż podniebienie. Ten przepis zdobyłam jakieś 30 lat temu i mimo, ze przestał być modny, przypomina moim dorosłym już dzieciom smaki dzieciństwa, więc robię go dość często. A poza tym, można go zrobić "mimochodem", bo praca jest tak rozłożona w czasie, że nie zauważa się kiedy jest gotowy!! Cieszę się, że i Tobie się przypomniał!! Serdecznie Cię pozdrawiam :lol: Pola