M@lgosia Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Dzisiaj zrobiłam je na obiad, wyszło mi 15 szt. Są pyszne oczywiscie z sosem grzybowym, smakowały mojej rodzinie a w szczególności mojej córce Kasi. Dzięki za przepis i zachęcam do wypróbowania tych gołąbków . :lol: Warto!!!! Cytuj
Stokrotka Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Ja robię bardzo podobne gołąbki, ale z mięsem drobiowym: 1 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1,5 kg kapusty białej pokrojonej w kostkę 1 szklanka ryżu ugotowanego 1 szklanka kaszy manny 3 jajka 3 cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju bułka tarta (dodajemy aby uzyskać odpowiednią konsystencję farszu) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, czosnek i to, co kto lubi dodać do kotletów mielonych Zalewa: 4 rosołki w kostce 2 litry wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ketchup Wszystkie składniki wymieszać i uformować kotleciki. Ułożyć w brytfannie. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Dusić około 1 godziny w piekarniku. Smacznego!!!!!!!!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 No i teraz mam dylemat :P Który przepis wykorzystac :lol: Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 A ja robię jeszcze trochę inaczej te oszukane gołabki: 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 2 jajka 1.5 szkl. kaszy mannej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1.3 kapusty białej sól,pieprz 0.5 słoiczka ketchupu Włocławek 0.5 słoiczka koncentratu pomidorowego Kapustę drobno pokroić,posolić i odstawić na około 4 godziny.Jeżeli ktoś chciałby skrócić czas oczekiwania to proponuję zrobić z kapustą pekińską-wtedy wystarczy góra godzina.Następnie wymieszać kapustę,mięso,jaja kaszę,mąkę,dodać startą cebulę,doprawić do smaku.Formować kotlety i smażyć z obu stron na rumiano.Obsmażone kotlety ułożyć w garnku i zalać wodą wymieszaną z koncentratem i ketchupem.doprawić do smaku i dusić na wolnym ogniudo miękkości.Ponieważ z podanych składników wychodzi duża porcja,to ja robię wtedy z połowy,ale nie zmniejszam ilości sosu.Nie zagęszczam go też mąką,ponieważ nie ma takiej potrzeby-sos jest gęsty. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 jutro zawijam rękawy i robię, powiadomię o rezultacie :P Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ja właśnie dzisiaj na obiad robiłam oszukane gołąbki.Mniam mniam.....Życzę smacznego! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Wszyscy byli zaskoczeni :-D Wyszły super Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Jeżeli robiłaś Katarzyno z mojego przepisu to bardzo się cieszę że smakowało.Jeżeli z innego przepisu to zachęcam do wypróbowania mojego.Życzę spokojnych i radosnych Świąt. Cytuj
krysia50 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zrobiłam gołąbki z przepisu Cathrine są pyszne, dziękuje za przepis Pozdrowienia Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 już 2 raz korzystam z tego przepisu tak wyglądają moje gołąbki przed zapiekaniem Cytuj
ewa11 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 :D Moje gołąbki z takiego przepisu: 1kg mielonego 1kg kapusty szatkowanej 11/2szkl.kaszy manny 3jajka cebula,przyprawy i usmazyć (obtaczać w mące pszennej) Sos pomidorowy ;) Cytuj
figiel Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Smakowicie wygladają te gołąbki .....Ewo dobrze ,że przypomniałaś o tym przepisie ......polecam ,bo są naprawdę pyszne i niezbyt pracochłonne . Pozdrawiam :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgadzam się z Tobą całkowicie.Pozdrawiam :D Cytuj
grumko Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 A myśmy nie tak dawno robili "leniwe" gołąbki z czerwonej kapusty. Bardzo dobre! SKŁADNIKI: 350 g mielonego mięsa wieprzowego, 400 g czerwonej kapusty, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki surowego ryżu, 1/4 szklanki kaszy manny, 1 jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Na sos: 2 kostki rosołowe, przecier pomidorowy, płaska łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy za pomocą malaksera (lub ścieramy na tarce). Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól (bardzo oszczędnie), pieprz oraz odrobinę sosu sojowego do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.