zuziorek Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Witam na forum! Mój pierwszy przepis, którym chcę się pochwalić to: Karkówka (ok1,5kg) Marynata : 3łyżki ziół lubczyka, 3 łyżki ziół cząbru, 3 łyżki ziół estragonu, sól, vegeta, 3 łyżki oleju Karkówkę nasmarować zmieszaną marynatą, polać olejem, przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Piec 1 1/2 h w piekarniku nagrzanym do temp ok 180 s. Po tym czasie wyjąć, pokroic w plastry i piec jeszcze ok 30min. Podawać z sosem: serek waniliowy Danio + 3 łyżki majonezu + mały, wyciśnięty żąbek czosnku Smacznego Cytuj
dana2005 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 coś mi nie pasuje ten serek waniliowy do mięsa. Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 czy ten serek ma być napewno waniliowy? Cytuj
zuziorek Opublikowano 15 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam! Tak, serek ma być waniliowy. Sosik jest przepyszny i podkreśla smak mięsa. U nas ten sos robi furorę jako dip na imprezach przy foude. Kasia Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 tak jest czesto ze nietypowe smaki dobrze sie kombinuja. Na przyklad zeberko dobrej gozkiej czekolady w sosie pieczeniowym pycha :lol: Cytuj
Bernimek Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 A co to jest "zeberko dobrej gozkiej czekolady w sosie pieczeniowym pycha" ???? Cytuj
cyga Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 A co to jest "zeberko dobrej gozkiej czekolady w sosie pieczeniowym pycha" ???? UWAGA TŁUMACZĘ: żeberko - potocznie: kostka, cząstka, dobra - smaczna, świeża gorzka czekolada- minimum 64% kakao, tzw czekolada wytrawna w- jest dwudziestą trzecią literą alfabetu łacińskiego, dwudziestą ósmą literą alfabetu polskiego używana jako symbol lub skrót (wg wikipedia) sos pieczeniowy - sos robiony na bazie sosu pochodzącego z wypieczonego mięsa może być ciemny lub jasny, często zagęszczany pycha- od słowa pyszne,coś smacznego, dobrego Cytuj
Bernimek Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Dzięki ci Cygo za wyczerpującą odpowiedź godną nauczyciela akademickiego ... Jednak mogłabym w Twojej analizie znaleźć pewne niedociągnięcia. Może trzeba było dodać jeszcze ... znaczenie słowa "zeberko" - może to być zapytanie do zebry, a na przykład "dobra" - wg. słownika synonimów pod red. prof. Jana Miodka - posiadłość, własność ziemska. To miało być po prostu żartobliwe zapytanie ... i tyle ... Podsumowując nauczyłam się, iż żeberko to "potocznie: kostka, cząstka " (o czym nie miałam pojęcia ...), w moim skromnym "światku" nie funkcjonuje to słowo w takim znaczeniu. Natomiast nie robiłam nigdy sosu pieczeniowego z czekoladą ... widocznie nastał czas na rewolucje smakowe w Mojej kuchni! Dziękuję i pozdrawiam ! Cytuj
Alika Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Czlowiek uczy sie przez cale zycie. Ja nie do konca doczytalam i bylam przekonana, ze chodzi o pieczone żeberka w czekoladzie (gorzkiej - tu zrozumialam;)) Cytuj
cyga Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Rzeczywiście lizaliśmy palce i.... talerze. Sos jest nadspodziewanie pyszny, dla tych co nie lubią czosnku zrobilismy odmianę z chrzanem, choć osobiście wolę z czosnkiem. Z ciemnym chlebem było "niebo w gębie". Będzie to popisowe danie na najbliższej imprezie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.