Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na forum! Mój pierwszy przepis, którym chcę się pochwalić to: Karkówka (ok1,5kg) Marynata : 3łyżki ziół lubczyka, 3 łyżki ziół cząbru, 3 łyżki ziół estragonu, sól, vegeta, 3 łyżki oleju Karkówkę nasmarować zmieszaną marynatą, polać olejem, przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Piec 1 1/2 h w piekarniku nagrzanym do temp ok 180 s. Po tym czasie wyjąć, pokroic w plastry i piec jeszcze ok 30min. Podawać z sosem: serek waniliowy Danio + 3 łyżki majonezu + mały, wyciśnięty żąbek czosnku Smacznego

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A co to jest "zeberko dobrej gozkiej czekolady w sosie pieczeniowym pycha" ????

UWAGA TŁUMACZĘ:

żeberko - potocznie: kostka, cząstka,

dobra - smaczna, świeża

gorzka czekolada- minimum 64% kakao, tzw czekolada wytrawna

w- jest dwudziestą trzecią literą alfabetu łacińskiego, dwudziestą ósmą literą alfabetu polskiego używana jako symbol lub skrót (wg wikipedia)

sos pieczeniowy - sos robiony na bazie sosu pochodzącego z wypieczonego mięsa może być ciemny lub jasny, często zagęszczany

pycha- od słowa pyszne,coś smacznego, dobrego

Opublikowano

Dzięki ci Cygo za wyczerpującą odpowiedź godną nauczyciela akademickiego ...

Jednak mogłabym w Twojej analizie znaleźć pewne niedociągnięcia.

Może trzeba było dodać jeszcze ...

znaczenie słowa "zeberko" - może to być zapytanie do zebry,

a na przykład

"dobra" - wg. słownika synonimów pod red. prof. Jana Miodka - posiadłość, własność ziemska.

To miało być po prostu żartobliwe zapytanie ... i tyle ...

Podsumowując nauczyłam się, iż żeberko to "potocznie: kostka, cząstka " (o czym nie miałam pojęcia ...), w moim skromnym "światku" nie funkcjonuje to słowo w takim znaczeniu.

Natomiast nie robiłam nigdy sosu pieczeniowego z czekoladą ... widocznie nastał czas na rewolucje smakowe w Mojej kuchni!

Dziękuję i pozdrawiam !

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rzeczywiście lizaliśmy palce i.... talerze. Sos jest nadspodziewanie pyszny, dla tych co nie lubią czosnku zrobilismy odmianę z chrzanem, choć osobiście wolę z czosnkiem. Z ciemnym chlebem było "niebo w gębie". Będzie to popisowe danie na najbliższej imprezie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.