zuziorek Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Bardzo lubimy paluszki krabowe, może polecicie mi jakąś fajną sałatkę. Dziękuję Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Witaj! Mam przepis na taką sałatkę z krabów, ale jest dość popularna więc może ją znacie. 1 małe opakowanie paluszków krabowych 1 nieduży kalafior 1 zielony ogórek kilka gałązek koperku 5-6 łyżek majonezu 5-6 łyżek jogurtu naturalnego sól i biały pieprz do smaku Paluszki krabowe pokroić w dość cienkie plasterki (będą wyglądać jak rzodkiewka), kalafiora podzielić na małe różyczki i lekko obgotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru, ma być chrupiący. Ogórek obrać i pokroić na drobne półplasterki lub w kostkę. Koperek opłukać i posiekać drobno. Jogurt i majonez wymieszać dodając szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać w misce i w razie potrzeby dosmakować solą. Przełożyć do salaterki i przybrać gałązkami koperku i plasterkami krabów. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby się "przegryzła" Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego. :D A jeśli lubicie śledzie, polecam śledzie z czosnkiem, są niezwykle smaczne i aromatyczne!! :D Pozdrawiam Pola Cytuj
zuziorek Opublikowano 4 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Dziękuję bardzo za przepis, takiej wersji jeszcze nie znałam :D Zamiast pieprzu (w naszej rodzinie nie używamy tej przyprawy) dodałabym czosnku. Pozdrawiam Cytuj
Gość bete Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Podam Ci przepis na pyszną sałatkę mojej koleżanki. 1 opakowanie paluszków krabowych puszka kukurydzy 2-3 ząbki czosnku majonez sól pieprz Paluszki należy pokroić, dodać resztę składników i wymieszać. Naprawdę dobre :lol: Cytuj
zuziorek Opublikowano 27 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Dziękuję za kolejny przepis. :lol: Cytuj
zazula226 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 No mam nadzieje, że na chwilke Wam wystarczy tych przepisów, ja szukam na przepis z paluszkami krabowymi i z gruszkami.... jakby coś.... Pozdrawiam i udanej lektury życze :lol: Sałatka krabowa I Składniki: - duże opakowanie paluszków krabowych, - 2 duże cebule, - 4 jajka, - kilka plastrów ananasa z puszki, - majonez. Sposób przygotowania: Paluszki lekko rozmrozić, pokroić na małe 0,5 cm ,. Cebulę w kostkę (przepłukać na sitku gorąca woda), ananasa pokroić w małe kawałki i przelać woda, aby nie był za słodki. Jajka ugotowane na twardo w kostkę. Wszystko wymieszać z niewielka ilością majonezu i posypać, nie żałując, koperkiem. Sałatka krabowa II Składniki: - mrożone paluszki krabowe - puszka kukurydzy, - puszka groszku, - majonez, - kiść winogron, - zioła prowansalskie. Sposób przygotowania: Winogrona pokroić, paluszki krabowe rozmrozić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i ziołami. Sałatka krabowa III Składniki: - opakowanie paluszków krabowych, - 1 mała cebulka, - 3 jaja, - mieszanka warzywna w słoiku-marchewka, groszek, kukurydza, np. z Pudliszek, - majonez, - musztarda, - sól, pieprz. Sposób przygotowania: Paluszki krabowe rozmrozić i pokroić w cieniutkie paseczki. Mieszankę warzywną odsączyć. Cebulkę drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo, posiekać. Wyżej wymienione składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę musztardy oraz majonez. Smacznego! Sałatka krabowa IV Składniki: - 1 seler naciowy, - 1 paczka paluszków krabowych, - majonez Kielecki (1/2 słoika), - jogurt naturalny, - 2 ząbki czosnku (niekoniecznie), - sól, pieprz. Sposób przygotowania: Seler pokroić w plasterki, paluszki krabowe rozmrozić i też pokroić w plasterki doprawić majonezem jogurtem, czosnek rozgnieść osolić popieprzyć. Sałatka krabowa V Składniki: - paluszki krabowe, - puszka kukurydzy, - puszka ananasa, - jogurt naturalny, - można dodać kiełki z puszki Sposób przygotowania: Paluszki pokroić w drobniutką kosteczkę, ananas tez (w miarę możliwości), dodać kukurydze, zalać jogurtem(dwie trzy łyżeczki - jak kto woli do smaku) Sałatka krabowa light Składniki: - zamrożone paluszki krabowe (około 10) - kapusta pekińska - puszka kukurydzy - majonez (light) - sól - pieprz naturalny (niekoniecznie) Sposób przygotowania: Na początek należy rozmrozić paluszki krabowe. Następnie pokroić je w plasterki ok. 5 mm. Posiekać kapustę pekińską. Dodać kukurydzę z puszki, majonez (niewiele), sól oraz, kto lubi, pieprz naturalny Sałatka krabowa uboga… Składniki: - 1 opakowanie paluszków krabowych - 6 ugotowanych na twardo jajek - puszka groszku - majonez Sposób przygotowania: Paluszki krabowe rozmrozić i pokroić na niewielkie (choć też nie za drobne) kawałki. Jajka również pokroić na niewielkie kawałki i zmieszać z paluszkami. Następnie należy dodać groszek i wszystko dokładnie wymieszać z majonezem. Jeśli komuś zależy na ostrzejszym smaku to może dodać sól, pieprz, bądź inne przyprawy wedle życzenia. Sałatka krabowa Składniki: - opakowanie paluszków krabowych (mogą być mrożone), - puszka krojonych ananasów, - słoiczek zielonych oliwek, - sok z cytryny, - czosnek, - oliwa, - sól. Sposób przygotowania: Paluszki krabowe pokroić na kawałki ok 0,5 cm. Dodać pokrojonego na podobne kawałeczki ananasa i przekrojone na pół oliwki. Całość delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu przygotować sos: sok wyciśnięty z ok.1 cytryny wymieszać z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez prasę ,lekko posolić i dodać ok.5 łyżek oliwy z oliwek. Przed samym podaniem sałatkę polać sosem. Najładniej prezentuję się w pucharkach takich jak do lodów. Ja podaję sos osobno w dzbanuszku i każdy sam sobie polewa wedle uznania. Sałatka z paluszków krabowych i awokado Składniki: - paczka paluszków krabowych, - 1 dojrzale avocado, - sałata lodowa (lub inna krucha), - gruszka (ewentualnie dojrzale jabłko), - kilka łyżek majonezu (na oko), - mały jogurt naturalny, - szczypta cukru i soli do smaku. Sposób przygotowania: Paluszki rozmrozić i pokroić w małe kostki; sałatę rozdrobnić palcami na małe kawałki; gruszkę pokroić w małe kosteczki; avocado pokroić w cienkie kwadraciki plasterki; wszystko wrzucić do salaterki i wymieszać; w oddzielnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem, cukrem i solą tak by uzyskać słodkawy smak; dodać do salaterki z warzywami; wymieszać; wstawić do lodówki. Sałatka z paluszków krabowych Składniki: - paluszki krabowe (pół opakowania) - kukurydza z puszki - fasolka czerwona z puszki - ogórki konserwowe (albo świeże w lecie - wtedy dodajemy koperek) - sól - pieprz - majonez Sposób przygotowania: Paluszki rozrywamy na cieniutkie pasemka, dorzucamy resztę składników, mieszamy i gotowe! Cytuj
zuziorek Opublikowano 28 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 :lol: OGROMNE DZIĘKI!!! Teraz to nam paluszki bokiem wyjdą jak będe te wszystkie sałatki próbować! :lol: Cytuj
zazula226 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 no myśle że aż tak źle to nie bedzie.... :lol: pozdrawiam i smacznego życze :lol: Cytuj
zazula226 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 no nie byłabym sobą, gdybym nie dorwała tego przepisu, no a teraz się nim z Wami podziele.... jadłam tą sałatkę, i jest pyyyyyyyyyyyyyyycha :lol: oto ona: Składniki: - paczka paluszków krabowych - ser żółty - gruszki w puszce - 2-3 ząbki czosnku - 2-3 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany - sól Sposób przygotowania: W takiej samej mniej więcej ilości dajemy paluszki krabowe w kawałeczkach około 2 cm, ser żółty kroimy w kosteczki, gruszkę z puszki również w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem i śmietaną. Solimy powstały sos, i całość rozprowadzamy sokiem z gruszek, do uzyskania konsystencji śmietany. Zalewamy sosem pozostałe składniki, i chłodzimy. Jak to dobrze miec znajomości internetowe :lol: Pozdrawiam Cytuj
ulinek77 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 a ja mam inny przepis: sałatka z kraba opakowanie makaronu sojowego lub ryzowego wedlug uznania puszka kukurydzy szczypior majonez i wszystko a gwarantuje że smakuje wysmienicie - to poprostu PYCHOTA mój mąż uwielbia Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 raz kupiłem paluszki krabowe w "Albercie"...nie sprawdziłem składu a potem okazało się że są zrobonie z dorsza! Cytuj
mantra Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Hej! Przy okazji witam się na forum :grin: Mam takie ukochane danie z paluszkami krabowymi, które robiliśmy na lekcji hiszpańskiego ;) Może działać jako sałatka, ale też jako pewien rodzaj pasty na kanapkę. Składniki: - paluszki krabowe - sałata - 1-2 ugotowanych jajek - ząbek czosnku - majonez Przygotowanie: paluszki kroimy na malutką kosteczkę (malutką 2/2 mm), podobnie sałatę, jajka (tutaj kosteczka nie musi być taka drobna) i czosnek (lub zgniatamy go w tym takim tym do zgniatania ;P). Następnie mieszamy wszystko z majonezem i voila! Gotowe do spożycia ;) Podawać z chrupiącymi bagietkami (koniecznie bagietkami, nie chlebem). Cytuj
rozella Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Paluszki krabowe to jedynie nazwa jak każdy wie. Jakiej wielkości musialby być krab mając takie odnóza :grin: Te paluszki zrobione są z mięsa ryb, zawierają aromat plus sporą ilość glutaminianu sodu. Sałatka z tych paluszków powinna być niezmiernie delikatna. Składniki takie jak ser, czosnek itp. nie podkreślają smaku rybnego, wręcz przeciwnie powodują jego zanikanie. RObię tą sałatkę wg takiego przepisu 2 paczki paluszków krabowych, 4 gotowane jajka, 1 ogórek świeży, majonez, sporo siekanego kopru. Ogórka kroimy w drobną kostkę , paluszki w dość grube kostki, jajka siekamy nie za drobno. Następnie dodajemy majonezu oraz posiekany koperek. Mieszamy delikatnie. Smacznego ;) Cytuj
Gość wybredniak Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 a ja mam taki przepis: paluszki krabowe zioła prowansalskie ananas z puszki groszek z puszki kukurydza z puszki 3 jajka majonez albo musztarda(co kto lubi ;]) przygotowanie: paluszki krabowew kosteczki, dodać ananasy, kukurydze i groszek, majonez dodac. jajka musza byc na twardo i pokroic je np. w kosteczki i posypać ziołem prowansalskim smacznego :-) to jest pycha mówie wam ;] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi