aska1985 Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Składniki - 2 1/2 szk. mąki - 1 margaryna - 5 jajek - 1 kieliszek rumu - 1 szk. cukru - 4 łyżki kakao - 1 szk. mleka - 2 łyżki proszku do pieczenia - spirytus W rondelku gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając cukier, margaryne, kakao i mleko. Gdy masa zaczyna gęstnieć odstawiamy ją z ognia i dodajemy rumu. Do ostudzonej masy dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz żółtka. Cały czas ucieramy ciasto mikserem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać za pomocą łyżki, łączymy z ciastem wylewamy ciasto na dużą tortownicę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką. Pieczemy 1 godzinę w 180 st. C Krem do tortu 3 kostki masła, 5 jajek, 10 dkg cukru, 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella. Jaja i cukier ubijamy w kąpieli wodnej lub nad parą. Do chwili gdy masa będzie puszysta w odpowiedniej gęstości. Zdejmujemy rondelek z nad pary i ubijamy, masa powinna być zimna. Masło ucieramy do białości dodając do niego po trochę zimnej masy jajecznej. Gdy składniki się połaczą powoli dodajemy krem czekoladowy i spirytus wszystko razem dokładnie ucieramy, krem powinien być puszysty i miękki. Poncz 3/4 szk. wody, 1.2 łyżki cukru, aromat rumowy, 2 łyżki soku z cytryny. Do gorącej przegotowanej wody dodajemy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do zimnej wody wlewamy sok z cytryny i aromat rumowy. :D :D :D :D :D :D :D :D :D Cytuj
lebenderengel Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 hay,a ile ma byc tego spiritusu?? Cytuj
aska1985 Opublikowano 13 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 tyle ile uwarzasz oczywiscie nie szklanke spirytusu :D :D :D :D :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.