Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was, chcialabym sie podzielic przepisem na nalesniki zapiekane

Nalesniki zapiekane,

CIASTO

trzy szklanki maki,

dwa jajka

dwie lyzki oleju (okolo- ja daje na oko :D )

Mleko (okolo szklanki - zalezy od tego ile maka wchlonie)

szczypta cukru i troche soli (do nalesnikow wytrawnych odwrotnie do slodkich)

Make wsypac do naczynia dodac jajka, sol i cukier i caly czas ubijajac mikserem lub trzepaczka wlewac powoli mleko az do uzyskania konsystencji gestej smietany. WAZNE: Odstawic na przynajmniej pol godziny by maka miala czas sie "rozkleic". Krotko przed smazeniem dodac tluszcz i jesli sa za geste jeszcze troche mleka az beda plynne ale nie wodniste - troche gesciejsze niz smietanka kremowka. Im rzadsze ciasto tym ciensze nalesniki ale z za zadkiego ciasta sie rwa.

Patelnie posmarowac skorka ze sloninki lub odrobina oleju (tylko przy pierwszym nalesniku - reszte mozna smazyc bez tluszczu) na srednio goracej patelni. Rumienic tylko z jednej strony.

FARSZ

Pol kilo mielonego

2 cebule

2 zabki czosnku

maly sloiczek pieczarek (ale niekoniecznie)

sol

pieprz

ziola wedlug uznania

cebule, pieczarki i czosnek drobno poroic wszystko dobrze wyrobic

SOS

drobno pokrojone pomidory z puszki.

kartonik (200g)sosu pomidorowego (jak na pizze albo do spagetti)

bazylia suszona lub swieza,

tymianek

lyzeczka wegety lub kostka rosolowa

pol lyzeczki cukru

sol,

pieprz

papryka mielona

oliwa z oliwek

Wszystko wymieszac, zagrzac i doprawic.

ZAPIEKANIE

20 dkg startego sera typu gouda lub mazurski (mozna mieszac resztki)

Foremke posmarowac oliwka. Piekarnik nagrzac do 180 stopni.

Nalesniki nadziewac masa miesna tak by miala troche luzu, Zwijac w ruloniki blada strona na wierzch i ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym. Zalac sosem pomidorowym i posypac serem.

wstawic do piekarnika na dolna kondygnacje (temperature troszke obnizyc) na okolo pol godzinki. Po 20 minutach zajrzec i erwentualnie podkrecic temperature by sie lepiej zrumienilo. jesli za rumiane przykryc folia aluminiowa blyszczaca strona do srodka.

gotowe wyjac i zajadac na przyklad z zielona salata :D

smacznego!

Z podwojnej porcji nadaje sie tez na przyjecie gosci. Gospodyni ma wiecej czasu bo mozna wszystko juz dzien wczesniej przygotowac a w dzien odwiedzin tylko nadziac i zapiec.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli robię naleśniki na ostro, ciasto przygotowuję z dodatkiem piwa i mleka lub piwa i wody / 1:1/. Są bardziej wyraziste w smaku i bardziej pulchne. Spróbujcie koniecznie.

Opublikowano

W tych naleśnikach nie ma nic " na oko" Robię je zgodnie z przepisem,wychodzi 15 sztuk i sa pyszne!!!!! 1,5 szklanki mąki 1 łyzka cukru 0,5 litra mleka 3 jajka 1 kopiata łyżka masła 2 szczypty soli Wymieszać wszystkie składniki mikserem z rozpuszczonym masłem i zostawić na 1 godzinę.Ponownie zamieszać ciasto i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.Spróbujcie są naprawdę pyszne.Jeżeli potrzebujemy do różnych farszów np. pieczarkowy - nie dajemy cukru.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.