Dorota zza plota Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Witam was, chcialabym sie podzielic przepisem na nalesniki zapiekane Nalesniki zapiekane, CIASTO trzy szklanki maki, dwa jajka dwie lyzki oleju (okolo- ja daje na oko :D ) Mleko (okolo szklanki - zalezy od tego ile maka wchlonie) szczypta cukru i troche soli (do nalesnikow wytrawnych odwrotnie do slodkich) Make wsypac do naczynia dodac jajka, sol i cukier i caly czas ubijajac mikserem lub trzepaczka wlewac powoli mleko az do uzyskania konsystencji gestej smietany. WAZNE: Odstawic na przynajmniej pol godziny by maka miala czas sie "rozkleic". Krotko przed smazeniem dodac tluszcz i jesli sa za geste jeszcze troche mleka az beda plynne ale nie wodniste - troche gesciejsze niz smietanka kremowka. Im rzadsze ciasto tym ciensze nalesniki ale z za zadkiego ciasta sie rwa. Patelnie posmarowac skorka ze sloninki lub odrobina oleju (tylko przy pierwszym nalesniku - reszte mozna smazyc bez tluszczu) na srednio goracej patelni. Rumienic tylko z jednej strony. FARSZ Pol kilo mielonego 2 cebule 2 zabki czosnku maly sloiczek pieczarek (ale niekoniecznie) sol pieprz ziola wedlug uznania cebule, pieczarki i czosnek drobno poroic wszystko dobrze wyrobic SOS drobno pokrojone pomidory z puszki. kartonik (200g)sosu pomidorowego (jak na pizze albo do spagetti) bazylia suszona lub swieza, tymianek lyzeczka wegety lub kostka rosolowa pol lyzeczki cukru sol, pieprz papryka mielona oliwa z oliwek Wszystko wymieszac, zagrzac i doprawic. ZAPIEKANIE 20 dkg startego sera typu gouda lub mazurski (mozna mieszac resztki) Foremke posmarowac oliwka. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Nalesniki nadziewac masa miesna tak by miala troche luzu, Zwijac w ruloniki blada strona na wierzch i ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym. Zalac sosem pomidorowym i posypac serem. wstawic do piekarnika na dolna kondygnacje (temperature troszke obnizyc) na okolo pol godzinki. Po 20 minutach zajrzec i erwentualnie podkrecic temperature by sie lepiej zrumienilo. jesli za rumiane przykryc folia aluminiowa blyszczaca strona do srodka. gotowe wyjac i zajadac na przyklad z zielona salata :D smacznego! Z podwojnej porcji nadaje sie tez na przyjecie gosci. Gospodyni ma wiecej czasu bo mozna wszystko juz dzien wczesniej przygotowac a w dzien odwiedzin tylko nadziac i zapiec. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 10 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 To ja jeszcze raz w sprawie nalesnikow: dodajcie nie jedna a okolo dwie szklanki mleka az do uzyskania odpowiedniej konsystencji :D Cytuj
ali Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Jeżeli robię naleśniki na ostro, ciasto przygotowuję z dodatkiem piwa i mleka lub piwa i wody / 1:1/. Są bardziej wyraziste w smaku i bardziej pulchne. Spróbujcie koniecznie. Cytuj
anulak Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 A ja robię naleśniki z mineralną wodą gazowaną wtedy są też bardziej pulchne. Cytuj
M@lgosia Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 W tych naleśnikach nie ma nic " na oko" Robię je zgodnie z przepisem,wychodzi 15 sztuk i sa pyszne!!!!! 1,5 szklanki mąki 1 łyzka cukru 0,5 litra mleka 3 jajka 1 kopiata łyżka masła 2 szczypty soli Wymieszać wszystkie składniki mikserem z rozpuszczonym masłem i zostawić na 1 godzinę.Ponownie zamieszać ciasto i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.Spróbujcie są naprawdę pyszne.Jeżeli potrzebujemy do różnych farszów np. pieczarkowy - nie dajemy cukru. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 22 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 ali te z piwem na pewno sprobuje. Ale te z woda mineralna (slyszalam juz wczesniej) jakos mi nie wyszly rwaly sie. Moze o czyms nie pomyslalam? Za zadkie nie byly :lol: . Wszystkich was bardzo serdecznie pozdrawiam i dziekuje za uwagi. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 no wlasnie nie tylko wode :lol: Moze to dlatego? Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Magdalena Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Wypróbuje ,bo smaczne się go czyta .Pozdrawiam Magdalena!!! :lol: Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 29 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Kochana Magdaleno, na pewno sie udadza! napisz jak smakowaly Pozdrawiam serdecznie :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.