cathrine Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 skladniki na 15 sztuk: 3 lyzki orzechow wloskich 2 lyzki kondyzowanych wisni 4 lyzki rodzynek 1 lyzeczka rumu 1/2 l mleka szczypta soli 3 lyzki cukru 20 dag ryzu (najlepiej okraglego) 3 lyzki masla skorka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomaranczy 2 jaja 1 dag drozdzy 5 lyzek maki 3 l oleju Orzechy i wisnie grugo posiekac.Rodzynki oplucz na sitku,osusz,skrop rumem i odstaw na godzine,aby przeszly smakiem alkoholu. Mleko zagotuj z sola i 1 lyzka cukru.Na wrzatek wsyp ryz,gotuj przez 10-12 minut na malenkim ogniu.Caly czas mieszajac,by ryz sie nie przypalil.Zdejmij z ognia,dodaj maslo,wymieszaj.Przygotowana mase przestudz do temperatury pokojowej. Zoltka oddziel od bialek.Do masy ryzowej dodaj zoltka,otarta skorke z cytrusow i pokruszone drozdze.Calosc wymieszac,stopniowo dodawac przesiana make i bakalie.bialka ubic na sztywno z pozostalym cukrem,ostroznie polacz z przygotowana masa. W garnku rozgrzej olej.Za pomoca 2 duzych lyzek formuj paczki z masy i wrzucaj po odrobinie masy ryzowej na tluszcz. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.