beacia65 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Witajcie. Może ktoś ma przepisy na placki bezglutenowe????Dla niezorientowanych,chodzi o wykluczenie mąki pszennej.BEZWARUNKOWO ani grama.Dysponujecie np.przepisem na biszkopt wyłącznie z mąki ziemniaczanej???? Cytuj
deka Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Witam. Jesli jestes zainteresowana dietą bezglutenową gorąco polecam wspaniałą stronkę www.celiakia, gdzie na forum dyskusyjnym można dowiedziec sie dużo ciekawych informacji na ten temat. Sa równiez przepisy kulinarne. Deka Cytuj
beacia65 Opublikowano 5 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Deka.Dzięki za odpowiedz.Znam doskonale tą stronę .Bardzo często do niej zaglądam.Napisałam tutaj ,bo napewno znajdzie się ktoś kto takie przepisy posiada i będę mogła się z nimi podzielić z bezglutkami.Posiadam dość dużo przepisów ale niestety nie wszystkie wychodzą z mąk dla bezglutenowców.Od przybytku głowa nie boli. :D Cytuj
arabika Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Dopiero teraz zauwazyłam ze szukasz przepisów dla bezglutenowców Mam gdzieś takie bo mój młodszy syn od 2 do 4 roku zycia przebywała na diecie bezglutenowe (po lekach które wyniszczyły mu kosmki jelitowe) . Tak jak mówisz nie wszystkie przepisy z maki kukurydziane lub ziemniaczanej wychodza ale biszkopt wychodził mi zawsze .Poszukam tych przepisów i dam je tu na forum (mam nadzieje że znajdę) . Pozdrawiam :D Cytuj
arabika Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Biszkopt z maki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyzeczka proszku do pieczenia (celiko) Białak ubić z cukrem dodac zółtka cały czas ubijać na końcy wsypać make z proszkiem i delikatnie wymieszac .Piec w w sredniej wielkości tortownicy ok 40 mni w tmperaturze 170* Biszkot bez proszku do pieczenia z maki ziemniacznej 6 dkg maki ziemniaczane 12 dkg cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka Jajk ubic z cukrem na parze az stana sie geste zdjąc z naczynia w którym gotowala sie woda i dalej ubijac az do ostudzenia .doadac make ziemniaczana i deliktnie wymieszac .przepis na srednia tortownice Sernik 65 dkg twarogu mielonego 5 jaj 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 łyzka maki ziemniaczanej Utrzeć masło i osobno zółtka z cukrem Do roztartego masła dodac ser i utarte zółtka .Z białek ubic piane Dadać do masy białk posypac maka ziemniaczna i wszystko delikatnie wymieszac . piec w temperaturze ok 200* 1h .przepis na srednia tortownice Ciasteczka ryżowo paczka kleiku ryżowego kostka margaryny szklanka cukru 3 jajka 3 kopiaste łyzki wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia (celiko) marmolada , konfitur Z podanych składników (bez marmolady ) zagnieśc ciast zrobic kulki wielkości orzecha w srodku zrobic dziurke Ciastka piec w temperaturze 180 * na złoty kolor po upieczeniu w srodek ciastek włozyc marmolade lub konfiture Ciastka są przepyszne polecam je wszystkim Pyszny kolorowy torcik 2 budynie wisniowe 2 kisiele wisniowe 1 łyzka maki ziemniaczane 1 szklanka cukru + cukier wanilowy 4 jajka Jajka ubić z cukrem na parze do momentu az mas zrobi sie gęsta .Zdjac z naczynia i dalej ubijac do wystudzenia kisiele i budynie wymieszac z maka ziemniaczaną .Przesiac przez sito i delikatnie połączyc z masa jajeczna .Piec ok 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.Przepis na średnia tortownice Po upieczeniu przełozyc konfiturą Wierzch posypac cukrem pudrem Kokosanki 3 białka 15 dkg cukru 20 dkg wiórków Białka ubić dodac cukier i wiórki Blache wyłożyc papierem ,wykładac łyzka ciastka i piec na złoty kolor w temperaturze ok 180 * Z tego przepisu mozna takze upiec bezy nalezy je suszyc w lekko nagrzanym piekarniku ok 2-3 godziny Kokosanki II 3 białka 25 dkg cukru pudru + cukier waniliowy 12 dkg wiórków kokosowych 12 dkg bułki tartej (bezglutenowej) Białka ubić dodając powoli cukier na końcu wsypać wiórki i bułke powoli wymieszac .Wykładac lyzka na dobrze natłuszczona bleche i piec na złoty kolor w temperaturze ok 180-200* Pianka na biszkopt 2 kremówki 2 galaretki (smak w zalezności od tego jakich jakich użyjemy owoców ) 2 kopiaste łyzki cukry pudru owoc Smietane ubic z cukrem pudrem .Galaretki rozpuścic w połowie ilości wody podanej w przepisie .Wystudzone galaretki wlac do śmietany dodac część owoców np.maliny .truskawki .jagody ( wprzypadku wiekszych owoców należy je wcześniej pokroic ) .Wszystko dobrze zmiksowac i wylac na ciasto Na którym wcześniej nalezy rozłozyc reszte owoców Wstawic do lodówki do stężenia . Mam duzo wiecej przepisów ale nie wszystkie wypróbowałam dlatego podaje tylko te które sama sprawdziłam .Pozdrawiam życze smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.