Jola_A. Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Bogracz to bardzo pikantna zupa gulaszowa. 60dag wieprzowiny lub wolowiny,pokroic w kostke zamarynowac w marynacie staropolskiej(mozna ja dostac w kazdym sklepie spozywczym) 3 duze cebule -pokroic w kostke 2 duze lyzki koncentratu pomidorowego Mieso podsmazyc na zloty kolor,wrzucic do garnka z gotujaca sie woda.Garnek musi byc duzy bo tej zupy sporo wyjdzie. Na tym samym tluszczu co smazylo sie mieso usmazyc cebule,dodac koncentrat pomidorowy,chwile podsazyc,wrzucic do garnka z miesem dodac pieprz,pieprz ziolowy,lisc laurowy,ziele angielskie,papryke ostra,sol,gotowac ok.1 1/2-2 godz.do miekkosci miesa. 4 ziemniaki pokroic w kostke 2 marchewki pokroic w plasterki wrzucic do garnka z miesem, 50dag pieczarek pokroic ,poddusic w oddzielnym naczyniu woreczek zielonej fasolki szparagowej mrozonej(w lecie z ogrodu) 1 por pokroic 2 papryki surowe lub konserwowe pokroic w kostke 1/2 paczki makaronu muszelki lub swiderki wrzucamy do garnka,gotujemy wszystko do miekkosci pod koniec gotowania dodajemy puszke fasolki czerwonej,kukurydzy,groszku zielonego,3 zabki czosnku(zmiazdzonego) uzupelniamy wode jesli sie wygotowala,przyprawiamy przyprawa do zup.Na koncu dodajemy natke pietruszki.Zupa musi byc gesta i pikantna. :D :D SMACZNEGO!!!!!!! Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 wlasnie czegos takiego szukalam dziekuje :D Cytuj
arabika Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Zupka SUPER bardzo smaczna.Nie dodałam tylko makarony bo zupa wyszła mi i tak dość gesta dałam jeszcze świeże papryczki chili było kolorowo, smakowicie i piekielnie ostro :) Moja rodzina uwielbia takie potrawy :oops: Wszystkim fanom ostrej kuchni POLECAM :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Dlatego napisalam ze garnek musi byc duzy bo wychodzi jej bardzo duzo,i jest gesta.To wlasciwie takie danie jednogarnkowe.A tym ktorzy nie sa zwolennikami pikantnych dan,proponuje ostre przyprawy zastapic lagodnymi,smak zupy sie nie zmieni,jedynie nie bedziecie zionac ogniem,hehehe.Pozdrowka :) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 mam pytania: ile tej fasolki szparagowej do tego bograczu? i jak ta marynata staropolska wyglada? na której półce tego poszukiwac w sklepie? bo jestem zielona :P Cytuj
annu Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ooo moj maz uwielbia bogracza, to juz wiem co zaserwuje za kilka dni na obiad :P dzieki za przepis Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 mam pytania: ile tej fasolki szparagowej do tego bograczu? i jak ta marynata staropolska wyglada? na której półce tego poszukiwac w sklepie? bo jestem zielona :P Ainoh7 nie wiem ile dokładnie ma szparagówka mrożona w woreczku ale takiej świeżej to możesz dać około 30 dkg, a co do marynaty to opakowanie jest zielone i pisze marynata staropolska a znajdziesz ją na półce z wszystkimi przyprawami. Ale może odezwie się właścicielka przepisu to powie dokładnie ile tej szparagówki. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 mam pytanie dziewczyny - narobiłam tego bograczu i wyszło naprawde baardzo duzo.. czy moge go połowe zamrozic? nic sie nie stanie? jak myslicie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.