Jola_A. Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki maki tortowej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1/2szklanki cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia Ubic,upiec,wystudzic. Krem bananowy: 1 szklanka smietany kremowki 30% 4 banany 2 lyzki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Banany zmiksowac,skropic sokiem z cytryny zeby nie sciemnialy.Obydwie galaretki rozpuscic w 2/3 szklance wody,wystudzic.Smietane ubic dodac cukier,zmiksowane banany i tezejaca galaretke.Wylac na biszkopt. Krem truskawkowy: 1 szklanka smietany kremowki30% 1 szklanka truskawek mrozonych(w lecie surowych) 2 galaretki truskawkowe 3 lyzki cukru pudru Ubic smietane,dodac cukier.Galaretki rozpuscic w 2/3 szklance goracej wody,zalac galaretka cale nierozmrozone truskawki,nalezy uwazac bo galaretka zacznie szybko tezec.Dodac do ubitej smietany,rozmiksowac.Wylac na krem bananowy.Wstawic do lodowki. Smacznego!!!!!!!! :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 6 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ciasto robie w blaszce prostokatnej o tradycyjnych wymiarach,z wyciaganym dnem,po zastygnieciu zdejmuje brzegi blaszki,ale mozna je robic tez w duzej tortownicy. :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 moze sie ktos jednak skusi na mojego bananowca truskawkowca,jest przepyszny.Bardzo szybko sie go robi.pozdrawiam. :D Cytuj
arabika Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Ciasto znam częściowo .Robie biszkopt na to truskawki i podobna pianke truskawkowa na góre .Z bananami nigdy ciasta nie robiłam poniewaz uwazałam że są zbyt mdłe ale tu w połączeniu z galaretka cytrynowa może dac to ciekawy efekt smakowy Skusiłaś mnie :D Napewno zrobie i dam znac jak wyszło :D Cytuj
arabika Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Wczoraj zadzwoniła koleżanka i powiedziała że za godzinke będzie..... .Postanowiła wiec na "szybkiego" zrobić to ciast . Nie miała czasu na pieczenie biszkoptu dlatego ułożyłam w małej tortownicy ( ciasto robiłam z połowy przepisu) okragłe biszkopty nasączone woda z cytryna Dodałam tez do truskawkowej masy galaretki z czerwonego grejfruta (bo nie miałam truskawkowej) ale za to dałam wiecej truskawek żeby galaretka nie zakłóciła smaku.Wyszło narawde bardzo dobre ciast .Nie potrzebnie obawiałam się bananów w cieście - smakują rewelacyjnie :D Co najważniejsze ciasto zrobiłam w 15 min :D Następnym razem upiekę biszkopt będzie jeszcze lepsze Polecam wszystkim Pozdrawiam :D Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Wypróbuje to ciasto napewno, na imieniny męża ( na poczatku kwitnia) i wówczas podzielę sie opinia na jego temat. Nie za często teraz piekę, dzieci odleciały i jestem na dietce. Pozdrawiam ! Cytuj
Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Mmm... To zdjęcie mówi samo za siebie- ciasto musi być pyszne. Napewno się na nie skuszę, ale chyba dopiero po świętach, bo repertuar na Wielkanoc już mam ustalony. Napewno jeszcze się odezwę :D Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Witaj Jolu, muszę się pochwalić że upiekłam właśnie to ciasto, jest naprawdę pyszne. Kto chociaż raz nie skorzysta z tego przepisu będzie jego strata. Popełniłam błąd piekłam w dużej tortownicy, która ma wymiar dna 29 cm. i dlatego krem bananowy i truskawkowy nie był taki wysoki jak u Ciebie na zdjęciu. Nadmienić muszę ze to ciasto będe piekła częściej. A teraz życzę spokojnego i pogodnego drugiego dnia Święta Wielkanocnego, pełnego miłości i rodzinnego ciepła. Z pozdrowieniami ina12 Cytuj
Jamaica Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Jolu, przepis jest poprostu genialny! Połączenie masy bananowej z truskawkową bardzo mi się spodobało i coś mi się wydaje, że to nie ostatni wypiek truskawkowo-bananowy w moim życiu :) Z całego serduszka dziękuję za przepis i to nie tylko w swoim imieniu... Bo sądząc z tego w jakim tempie ciasto znika z lodówki, przypadło do gustu nie tylko mi, ale także moim kochanym mężczyznom :) Pozdrawiam i pędzę do kuchni, z nadzieją, że może uda mi się załapać na jeszcze jeden kawałeczek :oops: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 2 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Ciesze sie bardzo ze ciasto smakuje.Jest to ciasto ekspresowe,na spod mozna uzyc biszkoptow. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Jak widaćna zdięciu to ciacho musi być pyszne ,w najbliższym czasie upieke je i dam znać jak wyszło. Pozdrawiam :) Cytuj
M@lgosia Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Jolu bardzo dziękuję za przepis:) Ciasto jest smaczne i kolorowe. Ma jednak jedną poważną wadę... za szybko znika:) Na pewno zrobię je jeszcze raz. Pozdrawiam serdzecznie!! Cytuj
Alika Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Witam. Ciacho wyglada przepysznie:) Mam pytanie, czy nie mozna by tej smietany 30 zamienic na sniezke;) - wychodze wlasnie z diety... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi