pszczółka maja Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ciasto: 5 jaj, 5 łyżek cukru,5 łyżek mąki, łyżka mąki do pieczenia Odzielić zółtka od białek, białka ubijać pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec lekko mieszając dodać mąke z proszmkiem do pieczenia. Piec na złoty kolor w okrągłej formie. Masa: 5 zółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i z ół litra mleka, stale mieszając ugotawać na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z ostudzonym budyniem. Do masy można włożyć trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Piana: W połowie szklanki przegotowanej, ciepłej owdy rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny. 5 białek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żęlatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę. Polewa: Pół kostki margaryny roztopić dodać 2 łyżki kakao, 2łyżki cukru, ucierać łyżką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajko, jeszcze ucierać, po czym wylać na piane. SKMACZNEGO Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 polecam róznież dodanie do masy brzoskwiń z puszki Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 mo ja tez mam podobny przepis na krem budyniowy ale uzywam jaj w calosci, a co do wierzchu radzilabym zmiast bialek uzyc smietane 30% ubita , zodajac lyzke cukru pudru i zelatyne rozpuszczona w wodzieM2 lyzeczki> Gwarantuje ze bedzie rowniez smakowalo, :oops: Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Ile powinno być proszku do pieczenia?, bo ja mam w przepisie 1/2 łyżeczki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi