Dorota 777 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Słyszłam o pysznych naleśnikach zapiekanich w piekarniku, czy ktoś może wie jak się je robi?? Wiem że ciasto robi się z 1/2 l. mleka, 1/2 l. piwa, 3 jajka, 1/2 kg. mąki Do tego jest sos z mięsa mielonego, pomidorów. Ale dalej niestety nie pamiętam, a i jeszcze nadzienie robi się z piersi kurczaka. Ten przepis dawno temu podawał Makłowicz. Jeśli ktoś wie o co mi chodzi to prosze o dokładny przepis. Pozdrawiam Dorota. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 tego przepisu na przyklad nie znam ale mam bardzo dobry przepis na nalesniki zapiekane z miesem i sosem pomidorowym. Byc moze zechcesz skorzystac oto on: Nalesniki zapiekane, CIASTO trzy szklanki maki, dwa jajka dwie lyzki oleju (okolo- ja daje na oko Wink ) Mleko (okolo szklanki - zalezy od tego ile maka wchlonie) szczypta cukru i troche soli (do nalesnikow wytrawnych odwrotnie do slodkich) Make wsypac do naczynia dodac jajka, sol i cukier i caly czas ubijajac mikserem lub trzepaczka wlewac powoli mleko az do uzyskania konsystencji gestej smietany. WAZNE: Odstawic na przynajmniej pol godziny by maka miala czas sie "rozkleic". Krotko przed smazeniem dodac tluszcz i jesli sa za geste jeszcze troche mleka az beda plynne ale nie wodniste - troche gesciejsze niz smietanka kremowka. Im rzadsze ciasto tym ciensze nalesniki ale z za zadkiego ciasta sie rwa. Patelnie posmarowac skorka ze sloninki lub odrobina oleju (tylko przy pierwszym nalesniku - reszte mozna smazyc bez tluszczu) na srednio goracej patelni. Rumienic tylko z jednej strony. FARSZ Pol kilo mielonego 2 cebule 2 zabki czosnku maly sloiczek pieczarek (ale niekoniecznie) sol pieprz ziola wedlug uznania cebule, pieczarki i czosnek drobno poroic wszystko dobrze wyrobic SOS drobno pokrojone pomidory z puszki. kartonik (200g)sosu pomidorowego (jak na pizze albo do spagetti) bazylia suszona lub swieza, tymianek lyzeczka wegety lub kostka rosolowa pol lyzeczki cukru sol, pieprz papryka mielona oliwa z oliwek Wszystko wymieszac, zagrzac i doprawic. ZAPIEKANIE 20 dkg startego sera typu gouda lub mazurski (mozna mieszac resztki) Foremke posmarowac oliwka. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Nalesniki nadziewac masa miesna tak by miala troche luzu, Zwijac w ruloniki blada strona na wierzch i ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym. Zalac sosem pomidorowym i posypac serem. wstawic do piekarnika na dolna kondygnacje (temperature troszke obnizyc) na okolo pol godzinki. Po 20 minutach zajrzec i erwentualnie podkrecic temperature by sie lepiej zrumienilo. jesli za rumiane przykryc folia aluminiowa blyszczaca strona do srodka. gotowe wyjac i zajadac na przyklad z zielona salata Razz smacznego! Z podwojnej porcji nadaje sie tez na przyjecie gosci. Gospodyni ma wiecej czasu bo mozna wszystko juz dzien wczesniej przygotowac a w dzien odwiedzin tylko nadziac i zapiec. _________________ Czlowiek madry uczy sie zawsze i wszedzie, Przecietnego ucza wlasne przezycia, Glupiec uwaza, ze i tak zawsze wszystko lepiej wie... Cytuj
addda Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 fajny przepis,na pewno wyprobuje.mam tylko pytanie nalesniki nadziewac surowym farszem czy podsmazonym?? i moja uwaga, zawsze do nalesnikow na ostro(moje ulubione to z szynka i serem) zamiast mleka daje piwo, pozdrawiam i prosze o odpowiedz bo mi slinka juz leci :D Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Piwo zamiast mleka na pewno tez pychotka - postanowilam ci ta idee "podkrasc" :D :D . A teraz do mojego przepisu: farsz powinien byc surowy ja podsmazam tylko cebulke i czosnek. Wariacja: mozna takie nalesniki nadziac tez szpinakiem z pokruszonym bialym serem albo mozzarella.. ja dodaje jeszcze troche plesniowego gorgonzola albo podobny (z niebieska plesnia). Tez sa pycha. Zycze wiec udanego weekendu i smacznego! Napisz jak ci wyszly :D Pozdrawiam serdecznie Dorota zza plota Cytuj
Dorota 777 Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Witam. Zdobyłam przepis na naleśniki zapiekane Makłowicza. Podaje jak się je robi bo są naprawde pyszne. Ciasto : 1/2l. mleka 1/2l. piwa 3 jajka 1/2 kg mąki Sos: 50 dkg. mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 1 ostra papryczka ( moża dać 1/2 czerwonej papryki i dodać chili w proszku) Sosik dusimy aż mięsko będzie idealne i pyszniutkie Nadzienie: pierś z kurczka - pokrojona na malutkie kawałeczki i podsmażona. Na usmażone naleśniki nałożyć sosu i odrobinę piersi. Zawinąć i ułożyć na wysmarowanej olejem blachę, pośrodku polać pozostałością sosu.Położyć pokrojoną czerwoną cebulę, posypać natką pietruszki i serem fetą lub żółtym . Ja osobiście nie lubie fety więc stosuje żółty. Zapiekać w piekarniku, aż ser się roztopi a naleśniki bedą ciepłe. Dokładnie nie wiem ile, bo zapiekałam na oko. Pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj
Nikita79 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Hejka Wasze przepisy przypominaja mi kuchnie meksykańska. Moze tam mozna znalesc ciekawe przepisy z naleśnikami lub nowe inspiracje. Ja osobiscie robie nalesniki nadziewane "śmietniczki" np.: kukurydze cebule mieso mielone fasolke czerwona ogorek kiszony lub konserwowy pomidor papryke ser (rowniez do srodka) itd... wrzucam wszystko na co mam ochote i zapiekam albo w piekarniku posypane tartym serem albo w postaci krokietow czyli zapiekane w panierce. Pozdrowionka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.