Pola Połetek Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Cześć, chciałam się z Wami podzielić bardzo starym przepisem na fantastyczne ciasto francuskie. Znalazłam na stronach wortalu mnóstwo przepisów na kremówki, ale takiego nie, więc go podaję: Kremówka – napoleonka Ciasto podstawowe: 1 szklanka maki 1 żółtko tyle kwaśnej śmietany aby ciasto było luźne (jak na pierogi) Ciasto maślane: 1 szklanki mąki 15 dkg masła Krem: 3 całe jajka 5 łyżek cukru 2 kopiaste łyżki mąki 1/2 litra mleka 1 łyżka masła 1 cukier waniliowy Zagnieść ciasto podstawowe i maślane. Ciasto podstawowe rozwałkować na kwadrat i na nim ułożyć spłaszczoną kulę z ciasta maślanego. Zawinąć jak w kopertę , rozwałkować w jedną stronę i złożyć na trzy razy. Wstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie rozwałkować, złożyć na trzy razy i wstawić do lodówki, powtórzyć jeszcze dwa razy. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec w 200 – 220 stopniach. Mleko zagotować i wlać do wymieszanych jajek z cukrem i mąką energicznie mieszając. Zagotować wszystko razem (najlepiej w garnku do gotowania mleka – nie przypali się) dodać cukier waniliowy i masło. Przykryć talerzem i odstawić do wystygnięcia. Chłodnym przełożyć upieczone ciasto francuskie. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego. Ciasto naprawdę samo rozpływa się w ustach. Ale nie próbujcie przyspieszyć procesu wykonania, ciasto musi leżakować w lodówce!! :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.