Gość Chiquita Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Składniki: 3 szkl.ryżu (ugotowanego, najlepiej paraboiled) ok.10-15 pieczarek (mogą być lekko obgotowane) 2-3 średnie cebule 2 czerwone papryki 6-8 kiełbas śląskich 3/4 szkl. Ketchupu (najlepszy do pizzy Pudliszki) 30dkg sera żółtego Gouda (starty na grupej tarce) sól, pieprz Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni albo w średnim garnku, dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Wszystko dusić ok.10-15min. W osobnej misce ugotowany ryż wymieszać z ketchupem, a następnie dodać resztę składników, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wszystko wyłożyć do dużego wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać grubą warstwą sera. Wszystko zapiec w piekarniku ok.30min w temp.180-200°C. (Porcja na 4 osoby) SMACZNEGO! Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 ten przepis nie ma z wloskim risottem nic wspolnego :D Ale...smakuje na pewno wysmienicie :D Cytuj
Marcin Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Odwieczny temat na "smacznym" :D - "risotto" czy nie :D Z pewnością smaczne :D Tym, którzy chcą zgłębić temat proponuję lekturę komentarzy do przepisu: https://www.smaczny.pl/przepis,risotto_z_pieczarkami :D Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 no wlasnie :D w Polsce nazywa sie risottem prawie wszystkie potrawy z ryzu w jakis sposob zapiekane czy gotowane :D . Sa przewaznie wspaniale ale prawdziwe risotto jest daniem polplynnym ze specjalnego gatunku ryzu - w ostatecznosci mozna wziasc ryz okragly taki jak na ryz na mleku. A przygotowanie to niemal ceremonial :D. Zalewanie ryzu odrobina wina czy rosolu/wywaru....mieszanie...czekanie az wchlonie...zalewanie...mieszanie...czekanie :D :D :D . dodanie parmezanu i dodatkow smakowych :D . Uff.... ale sie rozmarzylam :D Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.