Dorota zza plota Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Spagetti z lososiem SKLADNIKI 25 dkg Spagetti 20 dkg lososia wedzonego (jedna paczka) 1 mala cebula mala marchewka Kubeczek slodkiej smietanki (moze byc i mleko albo pol na pol) pol kostki rosolowej albo pol lyzeczki wegety - co kto lubi :lol: kieliszek bialego wina (niekoniecznie) lyzeczka maki kartoflanej do zageszczenia lyzeczka (okolo) soku z cytryny koperek, sol, pieprz, odrobinka curry WYKONANIE Spagetti ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu na pol miekko (all dente :lol: ). Odlac na sito zachowujac czesc wody. :)Prosze nie dodawac do wody oleju ani nie przelewac makaronu zimna woda! Jest to naprawde wazne jezeli sie robi makaron z sosem. Uzyskuje sie wtedy swietna kremowa konsystencje sosu gdyz makaron lepiej sie z nim laczy. U znajomego Wlocha podpatrzone i sprawdzone :) :lol: W czasie w ktorym sie gotuje makaron przygotowac sos.Cebulke i marchewke oczyscic, obrac oraz umyc i utrzec na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroic. W garnku rozgrzac lyzeczke oliwy lub oleju i warzywa lekko podsmazyc nie rumieniac. Posypac curry i podsmazyc jeszcze minutke. Podlac winem i szklanka wody w ktory sie gotuje (lub gotowal :)) makaron, Doprawic wegeta lub rosolkiem. Dodac smietanke lub mleko, podgotowac, Zagescic lyzeczka maki kartoflanej rozbitej z lyzka zimnej wody; doprawic cytyna, koperkiem i pieprzem. Losos wyjac z opakowania i pokroic w paseczki. Wlozyc do sosu wymieszac i jeszcze chwilke podgrzac (okolo 5 minut) by losos tylko doszedl. Dopiero teraz sprobowac i jesli trzeba dosolic i doprawic. Wyporcjowac spagetii i zalac sosem. Jeszcze lepiej: wlac sos do odzedzonego ale jeszcze goracego spagetti i wymieszac a dopiero potem wyporcjowac. Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.