Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jajka-4szt drożdże-5dkg mleko ciepłe-szklanka cukier-szklanka To wszystko miksujemy w dużej misce i zostawiamy na 7 godz i przykrywamy sciereczką.Po 7 godz. dodajemy: mąka-4 szklanki 0,5 łyżeczki soli masło roztopione-kostka aromat cytrynowy Miksujemy końcówkami hakowymi na gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dajemy 20 dkg namoczonych rodzynek.Wylewamy do dużej formy babkowej.Piec 45 min.w tem.180 stopni.Jest rewelacyjna-spródujcie

Opublikowano

Kochani muszę dodać, że jest to przepis na babę drożdżową,która smakuje tak jakby była parzona.Pracy przy tym mało a baba zawsze sie udaje.Po ostudzeniu posypuje cukrem pudrem lub babę lukruję. :lol:

Opublikowano

Kochani widzę, że wszyscy preferują słodkości na wielkanocnym stole. Jeśli tak czy zna ktoś przepis na mazurka z masą z mleka skondensowanego? Pisząc tego posta miałam tez na myśli inne dania świąteczne, bardziej "jajeczne" ale i tak za wszystkie przepisy serdecznie dziękuję :lol: Kasia

Opublikowano

To teraz zaproponuję coś świątecznego i 'jajecznego', ale nie słodkiego :lol: :

:) Sałatkę z jajek i pieczarek

:) Sałatkę z ananasem i jajkami

:lol: Sałatkę naszej Forumowiczki

I jest jeszcze coś takiego pysznego, co robi moja mama: kroi szynkę, boczek, wiejską kiełbasę i ugotowane na twardo jajka w grubą kostkę, wrzuca do gotującej się wody, i chwilę gotuję (ok. 10-15 minut). Całość przyprawić, można tutaj dodać kostkę rosołową. Taką 'zupkę' (to ma chyba jakąś nazwę, ale muszę zapytać mamy :lol: ) podaje się na ciepło.

Jest naprawdę pyszna :lol:. Osobiście bardzo mi smakuje. Jadamy ją tylko jeden raz w roku, na śniadanie w pierwszą Niedzielę Wielkanocną. Naprawdę polecam. Spróbujcie :)

Natomiast moja babcia robi coś takiego: Podobnie jak moja mama kroi szynkę, boczek, kiełbaskę i ugotowane na twardo jajka w kostkę, i do tego wszystkiego dodaje majonez, musztardę, chrzan i przyprawy :). Mmm .... też jest super, również polecam :)

Opublikowano

O i od jajek aż się w głowie zakręciło! :lol: A to przepis na jajka jakie w moim domu sie podaje: Gotujesz jajka na twardo, jak ostygną przekrajasz je wzdłuż na połowę. Delikatnie wyciagasz jajka ze skorupki i gnieciesz je widelcem na drobno dodając trochę soli i pieprzu i majonezu. Na sam koniec dodajesz pokrojony szczypiorek (ten drobny)juz nie gnieć tylko wymieszaj bo inaczej szczypiorek kiepsko wyglada. Napełniasz skorupki żeby było równo z brzegiem. Maczasz w bułce tartej i smazysz na patelni tak lekko żeby sie trochę pogrzały i mozna wcinać.

Opublikowano

a u mnie w domu na sniadanie Wielkanocne,podaje sie zurek do ktorego kroi sie szynke,kielbase wiejska,tarty chrzan,jajka,i specjalny serek,ktory robi sie specjalnie do zurku Wielkanocnego tylko raz w roku.A potem caly rok sie czeka na taki zurek.Gdyby ktos byl zainteresowany takim serkiem to moge podac przepis,jest to bardzo stary przepis. :lol:

Opublikowano

u nas obowiązkowa jest jajecznica ze świeżo starty chrzanem bardzo pikantna do tego różnego rodzju śledzie no i zawsze na topie sałatka jarzynowa.Dowędlin sos chrzanowy własnej roboty 5 ugotowanych jajek startych do tego słoiczek chrzanu i przyprawy. :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

a u mnie w domu na sniadanie Wielkanocne,podaje sie zurek do ktorego kroi sie szynke,kielbase wiejska,tarty chrzan,jajka,i specjalny serek,ktory robi sie specjalnie do zurku Wielkanocnego tylko raz w roku.A potem caly rok sie czeka na taki zurek.Gdyby ktos byl zainteresowany takim serkiem to moge podac przepis,jest to bardzo stary przepis. :lol:

Jola, proszę o przepis na serek. Pamiętam go z dzieciństwa, ale nie umiem zrobić, a moja mama już niestety nie żyje.

P.s. a ja pochodzę z okolic Tomaszowa, ale od wielu lat już tam nie mieszkam. Pozdrawiam Cię serdecznie!