zuziorek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Drodzy forumowicze zbliżają się święta wielkanocne. Podzielcie się ze mną przepisem, który u was robi furorę na wielkanocnym stole. Pozdrawiam Kasia Cytuj
Jola_A. Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 no wlasnie,moze ktos zdradzi co zamierza upiec na swieta,czekamy na podpowiedzi.pozdrowka Cytuj
ali Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Hmmm, jeszcze nie wiem, ale jak już będzie plan to się podzielę. Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Kochani już czasu mało! Wertujcie kartki z przepisami i dzielcie się...... :lol: Cytuj
M@lgosia Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Jajka-4szt drożdże-5dkg mleko ciepłe-szklanka cukier-szklanka To wszystko miksujemy w dużej misce i zostawiamy na 7 godz i przykrywamy sciereczką.Po 7 godz. dodajemy: mąka-4 szklanki 0,5 łyżeczki soli masło roztopione-kostka aromat cytrynowy Miksujemy końcówkami hakowymi na gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dajemy 20 dkg namoczonych rodzynek.Wylewamy do dużej formy babkowej.Piec 45 min.w tem.180 stopni.Jest rewelacyjna-spródujcie Cytuj
M@lgosia Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Kochani muszę dodać, że jest to przepis na babę drożdżową,która smakuje tak jakby była parzona.Pracy przy tym mało a baba zawsze sie udaje.Po ostudzeniu posypuje cukrem pudrem lub babę lukruję. :lol: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 moze makowiec wielosmakowy ihttps://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1803 i ciasto orzechowo serowe https://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1803. Makowiec wbrew pozorm nie jest zbyt pracochlonny,ale zamiast ucierania masy makowej propnuje kupic gotowa mase w puszce i tylko wylozyc na ciasto,jest wtedy duzo lepszy. Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Myślę, że na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć babek, mazurków i serników :lol: Proponuję: :lol: Babkę wielkanocną :lol: Mazurek czekoladowy :) Sernik Wiedeński Cytuj
zuziorek Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Kochani widzę, że wszyscy preferują słodkości na wielkanocnym stole. Jeśli tak czy zna ktoś przepis na mazurka z masą z mleka skondensowanego? Pisząc tego posta miałam tez na myśli inne dania świąteczne, bardziej "jajeczne" ale i tak za wszystkie przepisy serdecznie dziękuję :lol: Kasia Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 To teraz zaproponuję coś świątecznego i 'jajecznego', ale nie słodkiego :lol: : :) Sałatkę z jajek i pieczarek :) Sałatkę z ananasem i jajkami :lol: Sałatkę naszej Forumowiczki I jest jeszcze coś takiego pysznego, co robi moja mama: kroi szynkę, boczek, wiejską kiełbasę i ugotowane na twardo jajka w grubą kostkę, wrzuca do gotującej się wody, i chwilę gotuję (ok. 10-15 minut). Całość przyprawić, można tutaj dodać kostkę rosołową. Taką 'zupkę' (to ma chyba jakąś nazwę, ale muszę zapytać mamy :lol: ) podaje się na ciepło. Jest naprawdę pyszna :lol:. Osobiście bardzo mi smakuje. Jadamy ją tylko jeden raz w roku, na śniadanie w pierwszą Niedzielę Wielkanocną. Naprawdę polecam. Spróbujcie :) Natomiast moja babcia robi coś takiego: Podobnie jak moja mama kroi szynkę, boczek, kiełbaskę i ugotowane na twardo jajka w kostkę, i do tego wszystkiego dodaje majonez, musztardę, chrzan i przyprawy :). Mmm .... też jest super, również polecam :) Cytuj
zuziorek Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 O i od jajek aż się w głowie zakręciło! :lol: A to przepis na jajka jakie w moim domu sie podaje: Gotujesz jajka na twardo, jak ostygną przekrajasz je wzdłuż na połowę. Delikatnie wyciagasz jajka ze skorupki i gnieciesz je widelcem na drobno dodając trochę soli i pieprzu i majonezu. Na sam koniec dodajesz pokrojony szczypiorek (ten drobny)juz nie gnieć tylko wymieszaj bo inaczej szczypiorek kiepsko wyglada. Napełniasz skorupki żeby było równo z brzegiem. Maczasz w bułce tartej i smazysz na patelni tak lekko żeby sie trochę pogrzały i mozna wcinać. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 a u mnie w domu na sniadanie Wielkanocne,podaje sie zurek do ktorego kroi sie szynke,kielbase wiejska,tarty chrzan,jajka,i specjalny serek,ktory robi sie specjalnie do zurku Wielkanocnego tylko raz w roku.A potem caly rok sie czeka na taki zurek.Gdyby ktos byl zainteresowany takim serkiem to moge podac przepis,jest to bardzo stary przepis. :lol: Cytuj
syla Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 u nas obowiązkowa jest jajecznica ze świeżo starty chrzanem bardzo pikantna do tego różnego rodzju śledzie no i zawsze na topie sałatka jarzynowa.Dowędlin sos chrzanowy własnej roboty 5 ugotowanych jajek startych do tego słoiczek chrzanu i przyprawy. :lol: :lol: :lol: Cytuj
ali Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 a u mnie w domu na sniadanie Wielkanocne,podaje sie zurek do ktorego kroi sie szynke,kielbase wiejska,tarty chrzan,jajka,i specjalny serek,ktory robi sie specjalnie do zurku Wielkanocnego tylko raz w roku.A potem caly rok sie czeka na taki zurek.Gdyby ktos byl zainteresowany takim serkiem to moge podac przepis,jest to bardzo stary przepis. :lol: Jola, proszę o przepis na serek. Pamiętam go z dzieciństwa, ale nie umiem zrobić, a moja mama już niestety nie żyje. P.s. a ja pochodzę z okolic Tomaszowa, ale od wielu lat już tam nie mieszkam. Pozdrawiam Cię serdecznie! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.