Jola_A. Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 ali wyslalam ci prywatna wiadomosc.pozdrawiam :lol: daj znac czy otrzymalas. Cytuj
Majeczka Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Jola, co z tym przepisem na serek do zurku, ja chetnie przynajmniej poczytam i zobacze czy odważe sie dodac go do żurku :lol: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 haha,zanim odwazysz sie go dodac do zurku,najpierw musisz go sobie zrobic. :lol: OK. podam na forum jak znajde chwilke czasu,podawalam na wiadomosci prywatne,ale coraz wiecej chetnych. :lol: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Ser do zurku wielkanocnego: 1 kg. twarogu poltlustego (najlepszy bylby wiejski,ale ja robie z takiego ze sklepu) 2 jajka sol,pieprz,zmielone ziele angielskie-do smaku Wszystko razem wyrobic,Ziela dodac sporo bo dodaje odpowiedniego smaku.Uformowac krazki wielkosci dloni,owinac gaza,przycisnac deseczka,pozostawic na 2 godziny.Zdjac gaze,serki posmarowac zoltkiem i suszyc przez 3 dni w cieplym miejscu.Ja susze w piekarniku w 50*,na noc wylaczam piekarnik i otwieram drzwiczki.Ser nie moze szybko sie suszyc,poniewaz popeka.Po 3 dniowym suszeniu wyjmujemy i wkladamy do lodowki.Ser ma byc twardy.W Wielkanoc pokroic w kostke i wrzucic do zurku pod koniec gotowania. Poniewaz teraz surowe jajka sa niebezpieczne,proponuje przed suszeniem,wlaczyc piekarnik na 150*i podpiec przez 10 min,pozniej skrecic na 50* i suszyc.Wtedy czas suszenia sie napewno skroci,trzeba sprawdzac.Z podanej ilosci sera wychodzi 4-5 krazki.Ilosc mozna zmniejszyc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.