anulak Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 METROWIEC Ciasto: *8 jaj *16 łyżek oleju *16 łyżek wody *2 szkl. cukru *3 szkl. mąki *4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem dodać olej i wodę, dodać mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Ubić pianę, podzielić na 2 części i dodać do ciasta. Krem: Ugotować budyń(śmietankowy bądz waniliowy).Wystudzić. 20 dkg masła zmiksować i dodawać powoli budyń. I gotowe. Ciasto piec w dwóch podłużnych brytfannach i polać na koniec polewą czekoladową.Ewentualnie przybrać wiórkami kokosowymi. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 zapomnialas napisac ze ciasto kroi sie w kromki i przeklada kremem na przemian ,raz kromka jasna raz ciemna.Pozniej ciasto kroimy po ukosie. :lol: pozdrowka. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 aa.i nie ma proporcji goracej wody do ciasta.pozdrowka. Cytuj
anulak Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Dzieki za zwrócenie uwagi, zamotałam sie.Już zrobiłam małą poprawkę. Pozdrawiam. Cytuj
Basia K Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Miałam do wyboru kilka przepisów na to ciasto. Dziś zrobiłam według tego. Niestety,nie wyszły mi równe części ciasta,przez co musiałam wyrównywac "kromki" nożem,ale nie ujmuje to przecież smaku :lol: Wierzch oblałam polewą czekoladową ,a do kremu dodałam odrobinę rumu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi