arabika Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 kostki smalcu 1/2 łyżeczki soli 5-6 łyżeczek czosnku granulowanego 3-4 pojedyńcze piersi z kurczaka przyprawa gyros 6 łyzeczek drobno startego sera 2 pomidory papryka czerwona (wystarczy pół) kilka listków sałaty lodowej ogórek świeży Kubek gęstej śmietany 3-4 łyzki majonezu biały pieprz , sól 3-4 ząbki czosnku mąki smalcu, gorącej wody, soli i granulowanego czosnku zagnieść ciasto. Podzielic na 6 równych części których zrobić kulki. Każda spłaszczyć podsypać mąka i rozwałkowac bardzo cienko. Smażyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu do momentu aż na cieście przestaną być widoczne tłuste miejsca. Usmażone kłaść jedną na drugą zakrywając. Folią aluminiowa - ciepłe będą parowały i wchłaniały wilgoć. 2. Mięso pokroić w paski dodać gyrosa i odstawić na 10-15 min. Podsmażyć na łyżce oleju ok. 15 min. Pomidory i ogórka pokroić w plastry. Paprykę w kostkę a sałatę rozdrobnić na mniejsze kawałki. 3. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać przeciśnięty czosnek i sól i biały pieprz odstawić do lodówki (najlepiej sos zrobić godzinę wcześniej żeby się przegryzł). 4. Tortille podgrzać na patelni. Po zdjęciu z patelni na środek każdej kłaśc gorące kawałki miesa posypać drobno utartym serem dodać ogórki pomidory papryke i listki sałaty wszystko polać sosem czosnkowym i zwinąć. Można także zapiec twisterka ok 5-7 min nie dodając do środka sałaty. Ogórka i sosu, to można dodać dopiero po wyjęciu z piekarnika. Smacznego Cytuj
zazula226 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 REWELACJA!!!!! Nie mam nic do dodania.... przepis arabiki :lol: Cytuj
zuziorek Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Czy zamiast smalcu próbowałaś kiedyś użyć innego tłuszczu?! Cytuj
arabika Opublikowano 30 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 REWELACJA!!!!! Nie mam nic do dodania.... przepis arabiki :lol: Ciesze sie bardzo ze Ci smakowało :) :lol: :lol: Dzieki na zaufanie Pozdrawiam :) Cytuj
arabika Opublikowano 30 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Czy zamiast smalcu próbowałaś kiedyś użyć innego tłuszczu?! )Nie próbowałam używać innego tłuszczu. Nie jestem zwolennikiem smalcem jednak uważam ze tu sprawdza się bardzo dobrze. Przepis na te tortille jest mojego autorstwa i efekt jaki chciałam osiągnąć otrzymałam za pierwszy razem a więc dalej nie eksperymentowałam Wydaje mi się że właśnie smalec nadaje chrupkości i delikatności ( oczywiście nie jestem żadnym ekspertem być może inny tłuszcz sprawdzi się równie dobrze) Robię takie swoje serowe Nachos używając albo oleju albo smalcu .Przepis jest bardzo podobny do tego ciast tylko jest mniej w nim wody i w cieście jest tarty ser Te z olejem wychodzą twardsze mniej delikatne Pozdrawiam Cytuj
Sebb Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam. Było bardzo pyszne. Faktycznie rewelacja. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Robiłem je w naprawdę polowo-studenckich warunkach. Wałkowanie ciasta 2 litrową butelką z napojem gazowanym na stole posypanym mąką. Pozdrawiam. Cytuj
Novinha Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zrobiłam wczoraj tortillę wg tego przepisu. B. szybko się robi. Jednak chyba popełniłam jakiś błąd, bo placki wyszły mi kruche i łamliwe. Myślę, że wyszło mi coś w rodzaju nachos ;] Nie powiem, z sosem czosnkowym smakowało świetnie! Ale jednak nie taki efekt chciałam osiągnąć ;] Z tego co przeczytałam dwa posty wyżej wnioskuję, że dałam za mało wody do ciasta. Mimo wszystko dzięki wielkie za ten przepis - dzięki temu mam dwie opcje na danie - na kruche placki do podgryzania ( myślę, że mogłabym przed smażeniem z ciasta wyciąć małe koła i podawać później jako "chipsy" ) i na tortillę. Cytuj
Gość Midorcia Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 ja robię ciasto na tortillę mieszając szklankę mąki pszennej ze szklanką kukurydzianej i łyżeczką soli, gdy składniki są już dobrze zmieszane dodaję 1/3 kostki planty i 1/2 szklanki ciepłej wody Cytuj
Cadia Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 a mozna uzyc gotowej tortilii , takiej ze sklepu czy lepiej nie? Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 już w trakcie czytania ślinka mi pociekła....super przepis Cytuj
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 no właśnie też się zastanawiam czy lepsze są domowe czy kupne tortille? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.