Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :D mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Z tą goracą woda to prawda. Polecam mój przepis: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć ścierczką, odstawić na 5 minut. Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieśc ciasto, wygniatać około 5 minut. Powinno być ono elastyczne i jednolite. I ... dowolnie nadziewać po rozwałowaniu i wykrojeniu. Smacznego !!

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem szczerze ze nigdy nie lubiłam robic pierogow ze wzgledu na ciasto ktore sprawiało mi kłopot.Wypróbowałam wasze rady i jestem mile zaskoczona.Zrobiłam pierogów z trzech kilogramów maki.Zamroziłam sobie dosc duzo ...i teraz tylko wyjmuje...i jest szybciutki obiadek.Wspaniale sie kleiły...Dziekuje bardzo...i pozdrawiam

  • 2 lata później...
Opublikowano

Też tak robię ale wiecie,co poradziła mi mama? By dodać troszkę drożdży do ciasta podczas zagniatania....zrobiłam tak i wyszły super,troszkę podrosły i były mięciutkie a ciasto wyrabiałam w malakserze.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

z dodaniem drożdży nigdy nie słyszałam a jeśli się nie posiada malaksreu to tak przy ręcznym wyrabianiu tez można te drożdże dodać :grin:

Opublikowano

Jak najbardziej! Moja mama zagniata ręcznie i to ona mi doradziła z tymi drożdżami I TO NIE TRZEBA ROBIĆ ROZCZYNU[choć ja robiłam],wystarczy je wkruszyć do wyrabianego ciasta. A....jak mam to dodaję troszke kurkumy i ciasto jest żółciutkie choć jajek nie dodaję.

Opublikowano

Zosiu-k, akurat wypróbowałam Twój sposób - jest super - teraz pierogi będą cżęściej na naszym stole, bo jak sie okazuje to nie musi być "męka". Basqa - następnym razem spróbuję z drożdżami, ciekawe czy mi wyjdą. Słysząłm gdzieś ,ze takie z drożdżami najlepsze są do zapiekania. Jak zrobie to opowiem, pozdrawiam,

Opublikowano

:mrgreen:  Ciasto na pierogi z drożdżami ? to ciekawy pomysł ,ja robie jak wiekszość pisze ale daje nie gorącą wode a ciepłą i czasem jajko,jak robie z owocami to robie takie jak na knedle czy kopytka z ziemniaków ale odrobinę więcej mąki dodaje aby się tak bardzo nie kleiło,ale to z drożdzami muszę wypróbować. :grin:   

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dodaje jeszcze do ciasta jajko, na 1kg maki 1 jajko, ok 0,5 litra cieplej wody, szczypta soli i łyżka oleju. ciasto wychodzi naprawde mięciutkie:)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.