basia_set Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2004 czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :D mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie Cytuj
Klosewik Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Z tą goracą woda to prawda. Polecam mój przepis: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć ścierczką, odstawić na 5 minut. Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieśc ciasto, wygniatać około 5 minut. Powinno być ono elastyczne i jednolite. I ... dowolnie nadziewać po rozwałowaniu i wykrojeniu. Smacznego !! Cytuj
mianda Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 mam bardzo prosty przepis na ciasto, które jest pyszne i mięciutki - mąka, gorąca woda i trochę oleju ( na 1 kg mąki około 1 cm oleju - w szklance). Cytuj
Mickey Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Dokładnie my z mamą też do ciasta na pierogi dodajemy ciepłą wodę wtedy ciasto jest miękkie również po ugotowaniu i lepiej się sklejają :) Cytuj
zosia-k Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam 1 Cytuj
Majeczka Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Tez robie tak ciasto tzn maka , sól i goraca woda , popieram tez dodawanie oleju ! ciasto nie wysycha i mozna spokojnie lepic góre pierogów ! Cytuj
agnieszka Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Powiem szczerze ze nigdy nie lubiłam robic pierogow ze wzgledu na ciasto ktore sprawiało mi kłopot.Wypróbowałam wasze rady i jestem mile zaskoczona.Zrobiłam pierogów z trzech kilogramów maki.Zamroziłam sobie dosc duzo ...i teraz tylko wyjmuje...i jest szybciutki obiadek.Wspaniale sie kleiły...Dziekuje bardzo...i pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Też tak robię ale wiecie,co poradziła mi mama? By dodać troszkę drożdży do ciasta podczas zagniatania....zrobiłam tak i wyszły super,troszkę podrosły i były mięciutkie a ciasto wyrabiałam w malakserze. Cytuj
andy8 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 z dodaniem drożdży nigdy nie słyszałam a jeśli się nie posiada malaksreu to tak przy ręcznym wyrabianiu tez można te drożdże dodać :grin: Cytuj
basga Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jak najbardziej! Moja mama zagniata ręcznie i to ona mi doradziła z tymi drożdżami I TO NIE TRZEBA ROBIĆ ROZCZYNU[choć ja robiłam],wystarczy je wkruszyć do wyrabianego ciasta. A....jak mam to dodaję troszke kurkumy i ciasto jest żółciutkie choć jajek nie dodaję. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Dzięki, :razz: tego potrzebowałam - nie lubię robić pierogów - bo ciasto to u mnie loteria. :razz: Jutro robię - trzymajcie kciuki, :) :razz: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Zosiu-k, akurat wypróbowałam Twój sposób - jest super - teraz pierogi będą cżęściej na naszym stole, bo jak sie okazuje to nie musi być "męka". Basqa - następnym razem spróbuję z drożdżami, ciekawe czy mi wyjdą. Słysząłm gdzieś ,ze takie z drożdżami najlepsze są do zapiekania. Jak zrobie to opowiem, pozdrawiam, Cytuj
wiola344 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 :mrgreen: Ciasto na pierogi z drożdżami ? to ciekawy pomysł ,ja robie jak wiekszość pisze ale daje nie gorącą wode a ciepłą i czasem jajko,jak robie z owocami to robie takie jak na knedle czy kopytka z ziemniaków ale odrobinę więcej mąki dodaje aby się tak bardzo nie kleiło,ale to z drożdzami muszę wypróbować. :grin: Cytuj
Angelaa Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Ja dodaje jeszcze do ciasta jajko, na 1kg maki 1 jajko, ok 0,5 litra cieplej wody, szczypta soli i łyżka oleju. ciasto wychodzi naprawde mięciutkie:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.