anika_74 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 To jeszcze ja mam dla wszystkich propozycje na nietypowe pierogi jadlam na wakacjach bardziej jako deser ciasto dokladnie takie jak na faworki nie bede sie rozpisywac przepis mozna znalezc wszedzie wiec robimy ciasto walkujemy i wycinamy jak tradycyjne farsz jagody maliny brzoskwinie ser bialy na slodko co kto lubi sklejamy i jak faworki na gleboki tluszcz smazymy az sie zrumienia przed talezem takich pierogow kazdy padnie na kolana :))))) polecam goraco do kawki herbatki genialne Cytuj
warszawa Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 hej jestem tu nowa . Mój wypróbowany przepis na pierogi to taki: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 6 łyżek oleju szczypta soli Cytuj
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Moja babcia zawsze powtarzała: im cieplejsza woda tym ciasto lepsze takie miękkie, pulchne! I ja się tego trzymam, wychodzi pyszne :-) Cytuj
elcia Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :grin: mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie Edytowane 16 Grudnia 2012 przez elcia Cytuj
elcia Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Co robie żle że wychodzi mi twarde ciasto na pierogi? pomózcie prosze. Cytuj
elcia Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 robie według przepisu i wychodzi mi twarde ciasto. Prosze mi napisać co moge robić żle? Cytuj
AnnaK Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Może bierzesz za mało wody? Spróbuj: na 1kg przesianej mąki weź 1/2 litra bardzo ciepłej wody, 4 łyżki oleju i 1 jajko. Powinno być dobre. Cytuj
Elunia Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 Ja do ciasta na pierogi przestałam dodawac jajko - zawsze wychodzi mięciutkie (poza tym używam naprawdę gorącej wody i pewnie by się ścięło ;)). Korzystam z podobnego przepisu, co większośc forumowiczów - w mące (ok. 0,5 kg) robię krater, wlewam szklankę wrzątku, ok łyżki oleju i szczyptę soli, mieszam łyżką, aż zrobi się glut. Mieszam tak długo, aż kontrukcja wchłonie tyle mąki, że można przejśc do wyrabiania bez obawy, że całe ciasto zostanie na rękach. Tak przygotowane ciasto zawsze wychodzi :) Cytuj
UwielbiamJesc Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 "1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam" o coś prostego dla mnie ! wypróbuje i dam znać jak poszło :) Cytuj
garnek Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Wyrobione ciasto można przykryć gorącą salaterką (np. podgrzaną na parze). Ciasto będzie bardzo aksamitne i plastyczne. Cytuj
basga Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 ja daję wrzątek wprost z czajnika do malaksera na mąkę. Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Moja babcia też tak właśnie robi, wrzącą wodę z czajnika leje na mąkę, potem miesza to drewnianą łyżką i zaraz wyrabia ręką, a ja się boję zawsze, że się poparzy, ale wszystko jest ok 🙂 Potem takie ciasto jest mięciutkie, a pierożki pycha, zazwyczaj robi ruskie :mrgreen: mniam - robiłyśmy własnie w tamtym tygodniu i mam na 1 obiad zamrożone ;-) Cytuj
figiel Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Ja też daje goracą wodę i troszkę oleju . Cytuj
ania77 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ja również korzystam z takiego przepisu jak Wy tzn.: mąka, sól i gorąca woda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.