Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!!! Robię ciasto tak jak wy tzn: mąka, gorąca woda, olej, czasem jajko - a zamiast drożdży dodaję ok. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Trochę podrosną przy gotowaniu, a najlepsze są po ostudzeniu i odsmarzeniu ( ta chrupiąca skórka mniam, mniam ).

  • Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Do ciasta na pierogi dodałam koncentrat barszczu z torebki i wyszło różowe choć na zdjęciu tego nie widać,niestety. Pewnie taki w płynie byłby lepszy ale ...człowiek uczy się ciągle. Pierożki zrobiłam takie malutkie/foremką do uszek/ i czekają aż dzieci wrócą ze szkoły. Farsz na ruskie .

post-4359-1180691632_thumb.jpg

  • 2 lata później...
Opublikowano

Ja dodaję gorącą wodę pół na pół z mlekiem ! I czasami dodaję żółtko, białko powoduje, ze ciasto lekko twardnieje. I koniecznie odrobina rozpuszczonego masła. Następnym razem do ciasta dodam drożdże, ciekawy pomysł.

Opublikowano

Gdzieś któraś z dziewczyn wstawiła przepis na ciasto z jogurtem, czy maślanką > tylko nie mogę znaleźć ;) Teraz robię właśnie z tamtego przepisu, bo jest rewelacyjne ;) Biorę jogurt naturalny i dosypuję tyle mąki ile potrzeba do odpowiedniej gęstości . Formuje się świetnie, lepi się rewelacyjnie i smakuje superowo ;)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jestem facetem i mi wyszedł przepis z ciastem na pierogi 1kg mąki 0,5l prawie wrzątku sól i olej.Trwało to kilka minut ! :-D

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

przepis rewelecyjny !!!! za pierwszym razem udalo mi sie zrobic ciasto a malo tego w kuchni czysciutko :( w koncu moge "bezbolesnie " robic pierozki dzieki :)

Opublikowano

Ja dziś robiłam tak jak polecała Basia > z dodatkiem drożdży . Leżakują na balkonie > żeby zamarzły > później powędrują do zamrażarki :) O efektach poinformuję w święta > bo to na wigilię :(

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja też zaparzam część mąki wrzątkiem i dodaję jajko. Myślę, że długość wyrabiania też ma znaczenie. Ja wyrabiam tak długo, aż po przekrojeniu pokażą się pęcherzyki powietrza a ciasto jest gładkie i o jednolitej fakturze. Poza tym rozwałkowuję ciasto dość cienko. Pierogi są ekstra!!!

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak się składa, że wczoraj jadłem pierogi ruskie na obiad domowej roboty oczywiście :mrgreen: Nie wiem jak to ciasto było zrobione dokładnie, ale było inne niż zwykle - miękkie - a to dlatego, że do ciasta dodana była śmietana 18% .

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mi nie wyszło to ciasto, nie wiem w czym tkwil błąd, ale nietrzymały się pierożki. Chyba przy moim braku zdolnosci kulinarnych nie powinnam sie brac za domowe lepienie pierogow.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szczerze mówiąc, wystraszyło mnie dzisiejsze zadanie :evil: -> zrobienie pierogów, gdyż nigdy sama nie wyrabiałam ciasta :grin:

Jestem baaardzo zadowolona :) Ciasto wyszło znakomite, skorzystałam z podanego przepisu :sad: Pierożki mięciutkie.

Przepis sprawdzony i będę z niego korzystac :-(

1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.