ada5 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Cześć!!! Robię ciasto tak jak wy tzn: mąka, gorąca woda, olej, czasem jajko - a zamiast drożdży dodaję ok. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Trochę podrosną przy gotowaniu, a najlepsze są po ostudzeniu i odsmarzeniu ( ta chrupiąca skórka mniam, mniam ). Cytuj
basga Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Do ciasta na pierogi dodałam koncentrat barszczu z torebki i wyszło różowe choć na zdjęciu tego nie widać,niestety. Pewnie taki w płynie byłby lepszy ale ...człowiek uczy się ciągle. Pierożki zrobiłam takie malutkie/foremką do uszek/ i czekają aż dzieci wrócą ze szkoły. Farsz na ruskie . Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Widać, widać że są różowe, Basiu Ty zawsze coś nowego wymyślisz. Cytuj
beza Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 a przepis na cisto jak sos beszamelowy? masło rozpuszczamy 2 łyżki, dodajemy 2 łyżki mąki, zalewamy szklanką wody tak przygotowaną podstawę wyrabiamy dodając mąkę. jest świetne Cytuj
gatita Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Ja dodaję gorącą wodę pół na pół z mlekiem ! I czasami dodaję żółtko, białko powoduje, ze ciasto lekko twardnieje. I koniecznie odrobina rozpuszczonego masła. Następnym razem do ciasta dodam drożdże, ciekawy pomysł. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Gdzieś któraś z dziewczyn wstawiła przepis na ciasto z jogurtem, czy maślanką > tylko nie mogę znaleźć ;) Teraz robię właśnie z tamtego przepisu, bo jest rewelacyjne ;) Biorę jogurt naturalny i dosypuję tyle mąki ile potrzeba do odpowiedniej gęstości . Formuje się świetnie, lepi się rewelacyjnie i smakuje superowo ;) Cytuj
mart Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Katarzyno domyslam sie ze chodzi o ten przepis https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...t=0&start=0 Cytuj
Gość adamlak1 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 jestem facetem i mi wyszedł przepis z ciastem na pierogi 1kg mąki 0,5l prawie wrzątku sól i olej.Trwało to kilka minut ! :-D Cytuj
Gość wiki83 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 przepis rewelecyjny !!!! za pierwszym razem udalo mi sie zrobic ciasto a malo tego w kuchni czysciutko :( w koncu moge "bezbolesnie " robic pierozki dzieki :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Ja dziś robiłam tak jak polecała Basia > z dodatkiem drożdży . Leżakują na balkonie > żeby zamarzły > później powędrują do zamrażarki :) O efektach poinformuję w święta > bo to na wigilię :( Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ja też zaparzam część mąki wrzątkiem i dodaję jajko. Myślę, że długość wyrabiania też ma znaczenie. Ja wyrabiam tak długo, aż po przekrojeniu pokażą się pęcherzyki powietrza a ciasto jest gładkie i o jednolitej fakturze. Poza tym rozwałkowuję ciasto dość cienko. Pierogi są ekstra!!! Cytuj
Dany Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Tak się składa, że wczoraj jadłem pierogi ruskie na obiad domowej roboty oczywiście :mrgreen: Nie wiem jak to ciasto było zrobione dokładnie, ale było inne niż zwykle - miękkie - a to dlatego, że do ciasta dodana była śmietana 18% . Cytuj
Natu Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 mi nie wyszło to ciasto, nie wiem w czym tkwil błąd, ale nietrzymały się pierożki. Chyba przy moim braku zdolnosci kulinarnych nie powinnam sie brac za domowe lepienie pierogow. Cytuj
DotaB Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Szczerze mówiąc, wystraszyło mnie dzisiejsze zadanie :evil: -> zrobienie pierogów, gdyż nigdy sama nie wyrabiałam ciasta :grin: Jestem baaardzo zadowolona :) Ciasto wyszło znakomite, skorzystałam z podanego przepisu :sad: Pierożki mięciutkie. Przepis sprawdzony i będę z niego korzystac :-( 1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.