zazula226 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Składniki: - 3 kg ogórków małych albo średnich - 1 litr wody - 3/4 szklanki octu 10% - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki soli - 5 łyżek musztardy - 2 łyżki chrzanu - wersja ostrzejsza - na słoiki - 1 listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, koper, - słoiki dżemowe. Sposób przygotowania: Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzić. Zmiksować z musztardą i chrzanem. Odstawić. Ogórki obrać, pokroić w słupki. Jeżeli mają za dużo pestek, to pozbawić słupek owego nadmiaru przez drastyczne wycięcie. Do słoiczków włożyć liść laurowy, ząbek czosnku, ziele angielskie, koper. Naładować do granic możliwości ogórkami. Słoiki napełnić zalewą. Nie zakręcone odstawić na 30 min. Następnie zakręcić i zagotować. Od momentu wrzenia wody należy odczekać 3-5 min (w zależności od wielkości ogórków) i wystawić do ostygnięcia. Cytuj
monilek26 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Jadłam te ogórki u mojej mamy - są rewelacyjne. Można je podawać nie tylko do obiadu ale również jako dodatek do kanapek :) Pozdrawiam Cytuj
gosiek50 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Te ogóreczki są naprawde przepyszne robiłam je już w zeszłym roku ,rodzinka zajadała się nimi ,gorąco polecam. :) Cytuj
Marcin Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Mamy podobny przepis: https://www.smaczny.pl/przepis,ogorki_w_zalewie_musztardowej Te próbowałem i są pyszne :) Chociaż z pewnością i przepis zazuli jest świetny :) Cytuj
Pączuszek Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Ja też mam podobny przepis, bez chrzanu i kopru, też są świetne. A dzisiaj robiłam tak samo ale zamiast musztardy dodałam keczup. Słyszałam że są pyszne, zobaczę. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Drogi Pączuszku daj znać jak ogóreczki wyszły z keczupem . :-) :-) Pozdrawiam Cytuj
Pączuszek Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Już odpowiadam rewelacja mnie smakują i to bardzo.Pozdrawiam Cytuj
Marcin Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 No to teraz czas na majonez :mrgreen: Cytuj
monilek26 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zrobiłam kilka słoików ogórków z musztardą i.....już ich nie ma :mrgreen: Jutro zabieram się za przygotowanie następnych ale tym razem zrobię już większą ilość...... Pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Ogóreczki pycha !!!!! Po prostu rewelacja, dzięki za pyszny przepis. :mrgreen: :shock: Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Ten przepis z chrzanem bardzo mi się spodobał, więc się na niego skusiłam :mrgreen: I rzeczywiście ogóreczki wyszły bardzo dobre. Przepis polecam :shock: Cytuj
aniela Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Tak jak wielu juz to uczynilo, ja tez skusilam sie na te ogoreczki. Poczatkowo zrobilam jedna wersje na probe, i okazaly sie rewelacyjne. Dzisiaj na polkach w spizarni stoi czterokrotnie zwiekszona porcja. Dzieki za wspanialy przepis, pozdrawiam, majka. Cytuj
baśka96 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Ponieważ skończyły się już ogórki , zrobiłam w musztardowym sosie patisony. Też wyszły pyszne. Polecam :) :) :) Cytuj
asienka77 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Zrobiłam dzisiaj.Mój mąż chodził i patrzył,co znów wyprawiam,a wieczorkiem nie wytrzymał i otworzył jeden słoiczek. Patrzyłam na niego,aż pojawił się uśmiech od ucha do ucha i stwierdzenie "dobre". Dzięki za przepis :) . Pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi