Jola W. Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 1 kg ryby mrożonej mintaj - odmrozić, przyprawić, pokroić na małe kawałki ( ok. 4 cm długości, ale mogą być wieksze jak kto woli), opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć z obydwu stron. Ostawić i przygotować zalewę. Zalewa: 3/4 szklanki octu 2 i 1/4 szklanki wody 9 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 15 dkg przecieru pomidorowego 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki soli 12 łyżek oleju 1/2 kg cebuli pokrojona w paski to wszystko zagotować i chwilkę pogotować jeszcze na małym ogniu. Nastepnie bierzemy duży półmisek i układamy warstwami: najpierw usmażona ryba, na to zalewa, znowu ryba i znowu zalewa. Ostatnią warstwą powinna być zalewa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki do przgryzienia. Polecam gorąco tę rybkę, jest wyśmienita, robi hit na każdej imprezie, wszyscy zawsze proszą o przepis!! :lol: Jola. Cytuj
plinka Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 dzieki za przepis, Jola, juz dawno chcialam zrobic rybe w occie... ...czy zawsze robisz z przecierem pom.? mam ochote sprobowac bez, powiem, jak wyszlo :lol: Cytuj
Jola W. Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 nigdy nie robiłam jej bez przecieru, ale powiem szczerze że trochę sobie tego nie wyobrażam, bo ten przecier nadaje rybie super smak Cytuj
ali Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Mam przepis na rybę w zalewie, ale jest więcej dodatków /papryka, ogórek/. jest pyszna. Sprawdzę czy nie ma tu już podobnej i jeśli nie ma to wklepię. Cytuj
plinka Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Mam przepis na rybę w zalewie, ale jest więcej dodatków /papryka, ogórek/. jest pyszna. Sprawdzę czy nie ma tu już podobnej i jeśli nie ma to wklepię. poprosze, pozdrawiam :lol: (Jola, wierze, ze nadaje smak, ale mam wspomnienie takich rybek robionych przez moja mame - bez przecieru, to dlatego... :lol: ) Cytuj
zazula226 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 ja tak nieśmiało zaproponuje, żeby najpierw w wodzie zagotowac cebule, odlać wode, i dopiero po zmianie wody dodać reszte składników, i zagotować ponownie. Zalewa nie bedzie wtedy miała gorzkawego smaku, co czasami sprawia cebula i pierwsza woda z jej gotowania. ja przynajmniej tak robie odkąd pierwszy raz się "przejechałam" na gorzkawym posmaku, ale to może tylko moje wrażenie. to tak z mojej strony, a pozatym to przepis jest super, Pozdrawiam Cytuj
aniela Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 :lol: kochani!! a ile procentowy jest u Was ten ocet?? Uwielbiam rybki, pozdrawiam, majka Cytuj
aniela Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Halo wszystkim tam po drugiej stronie swiata!!! Tak szybkiej odpowiedzi nigdy nie mialam. DZIEKI !!! U nas ocet jest 5% wiec dobrze ze spytalam, w takim razie domyslam sie, iz musze uzyc podwojnej porcji octu a zmniejszyc ilosc wody? Jeszcze dzisiaj skocze po rybke do sklepu, jest juz po 17-tej, wiec lece i zycze milego wieczoru. majka Cytuj
plinka Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Halo wszystkim tam po drugiej stronie swiata!!! a gdzie to jest, druga strona swiata, majka? :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Nie robiłam w occie ryb morskich. W occie robię na słodko- kwaśno świeże śledzie, względnie leszcze. Nie mam proporcji, robię je mniej kwaśne, bo ja i moja rodzina lubimy łagodniejsze. Przygotowuje je w nastepujacy sposób: Ryby smażę na oleju, przekładam je do większej miski, na pozostałym oleju smażę cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli. Następnie wlewam wodę, dodaję ocet 10%, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i cukier. To wszystko gotuję 5 min. i zalewam ryby. Ryby dopiero są smaczne jak postoją 2-3 dni w lodówce, a nawet trochę dłużej. Jezeli w ten sposób przyrządzone ryby chce podać na obiad to smażę cebulę tak samo jak podałam wyżej, dodaję małą ilość mąki i robię delikatną zasmażkę, wlewam wodę, i dodaję wszystkie składniki które podałam na początku, w tym przypadku tylko zagotowuję i zalewam. ina12 1 Cytuj
aniela Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Hi Plinka! Ta "druga strona swiata" jest tam, gdzie jak u Was slonko wschodzi to tutaj zachodzi i odwrotnie, a tzn. na zachodniej stronie Kanady. Ciesze sie bardzo, ze znalazlam te strone, staram sie zagladac tutaj kazdego dnia, chociaz nie zawsze mi sie to udaje. Pozdrawiam i zycze milego dnia, to znaczy milego wieczoru. majka Cytuj
Jola W. Opublikowano 27 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Cześć, tu Jola!! Cieszę się bardzo że mój przepis cieszy się takim zainteresowaniem!! Naprawdę rybka jest bardzo pyszna i to bez gorzkawego posmaku!! Tę cebulę w zalewie gotuje się tylko chwilkę bo ona i tak zmięknie w lodówce w trakcie przegryzania się :lol: Cytuj
Gość kitkowa Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Hi Plinka! Ta "druga strona swiata" jest tam, gdzie jak u Was slonko wschodzi to tutaj zachodzi i odwrotnie, a tzn. na zachodniej stronie Kanady. Ciesze sie bardzo, ze znalazlam te strone, staram sie zagladac tutaj kazdego dnia, chociaz nie zawsze mi sie to udaje. Pozdrawiam i zycze milego dnia, to znaczy milego wieczoru. majka ile to bedzie na łyzki tego przecieru lub ile to gram? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.