aneta26 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Ciasto: 30 dag mąki 10 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajo 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu Krem 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl. cukru 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy 10 dag margaryny Pomada: 20 dag masła 20 dag chałwy waniliowej Do dekoracji dowolna polewa orzeszki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki.Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać 10 dag margaryny i wymieszać. Gorący budyń wyłożyć na upieczonym i wystydzonym placku. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić i przygotować pomadę Chałwę utrzeć z masłem i rozprowadzić na wystudzonym cieście. Przykryć trzecim plackiem i udekorować dowolną polewą oraz orzeszkami Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Ten przepis tez jest ciekawy,przypadkowo znalazlam zdjecie tego ciasta, [LINK NIEAKTUALNY] gdyby mase budyniowa zastapic mlekiem skondensowanym byloby jeszcze pyszniejsze,chyba go wyprobuje. :lol: pozdrawiam. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Zastanawiam sie caly czas nad pomada,w tym przepisie podane jest zeby utrzec maslo z chalwa,a na forum jest inne ciasto tez z pomada ale inaczej sie robi, maslo sie rozpuszcza z chalwa,wiec moze mi ktos poradzi ktora wersja jest lepsza. :lol: pozdrawiam Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 chciałabym zrobić to ciasto ale niewiem jaki dać miód naturalny czy sztuczny? Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 zastanawiam się też czy to ciasto nie jest zbyt twarde? Cytuj
aneta26 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Ja nigdy nie robiłam pomady z rozpuszczonym masłem i nie doradzę która jest lepsza. :lol: Co do miodu ja używam tylko miodu naturalnego. A ciasto nie jest twarde ponieważ przekładamy je gorącą masą budyniową od której placki "wilgotnieją" :lol: :lol: :) Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 bardzo dziękuje za szybką odpowiedz. Jak zrobię to ciasto to napisze czy smakowało Pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ciasto jest najlepsze na drugi dzien.Nawe jesli nie przekaladamy goracym budyniem,a zastepujemy go np.mlekiem skondensowanym,to placki robia sie miekkie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi