aneta26 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Ciasto: 30 dag mąki 10 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajo 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu Krem 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl. cukru 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy 10 dag margaryny Pomada: 20 dag masła 20 dag chałwy waniliowej Do dekoracji dowolna polewa orzeszki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki.Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać 10 dag margaryny i wymieszać. Gorący budyń wyłożyć na upieczonym i wystydzonym placku. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić i przygotować pomadę Chałwę utrzeć z masłem i rozprowadzić na wystudzonym cieście. Przykryć trzecim plackiem i udekorować dowolną polewą oraz orzeszkami Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Ten przepis tez jest ciekawy,przypadkowo znalazlam zdjecie tego ciasta, [LINK NIEAKTUALNY] gdyby mase budyniowa zastapic mlekiem skondensowanym byloby jeszcze pyszniejsze,chyba go wyprobuje. :lol: pozdrawiam. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Zastanawiam sie caly czas nad pomada,w tym przepisie podane jest zeby utrzec maslo z chalwa,a na forum jest inne ciasto tez z pomada ale inaczej sie robi, maslo sie rozpuszcza z chalwa,wiec moze mi ktos poradzi ktora wersja jest lepsza. :lol: pozdrawiam Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 chciałabym zrobić to ciasto ale niewiem jaki dać miód naturalny czy sztuczny? Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 zastanawiam się też czy to ciasto nie jest zbyt twarde? Cytuj
aneta26 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Ja nigdy nie robiłam pomady z rozpuszczonym masłem i nie doradzę która jest lepsza. :lol: Co do miodu ja używam tylko miodu naturalnego. A ciasto nie jest twarde ponieważ przekładamy je gorącą masą budyniową od której placki "wilgotnieją" :lol: :lol: :) Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 bardzo dziękuje za szybką odpowiedz. Jak zrobię to ciasto to napisze czy smakowało Pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ciasto jest najlepsze na drugi dzien.Nawe jesli nie przekaladamy goracym budyniem,a zastepujemy go np.mlekiem skondensowanym,to placki robia sie miekkie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.