ina12 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Proszę o przepis na dobre udane gofry. Robiłam z przepisu, miały być wyśmienite, a nie udały mi się. Na forum jest przepis, ale nie wiem czy sprawdzony. ina12 Cytuj
arabika Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Na forum jest kilka przepisów na gofry. Jednak uważam ze nie udane gofry to nie wina przepisu tylko gofrownicy Z tej o mocy 600-800 watt (takie jak najczęściej sprzedaja w sklepach )rzadko wychodzą dobre chrupiące gofry .W gofrownicy powyżej 1200 watt nawet z prostego przepisu wyjdą super chrupiące gofry . Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Dziękuję bardzo za poradę. Ja mam gofrownicę z byłego jeszcze N.R.D. Przed chwilą sprawdzałam, pod spodem jest zaznaczone 220V i 800 W taka ładna, niklowana i ciężka a jej miejsce znajdzie się na śmietniku. Będzie zastąpiona nową. Teraz wiem dlaczego tak bardzo, bardzo dawno tylko raz robiłam gofry nie udane, a ona mi zajmowała tylko miejsce. PO tym długim okresie zrobiłam teraz i też nie udane Ja myślałam że dałam za dużo tłuszczu- 1 kostkę masła rozpuszczonego. A prosząc o poradę poznałam całą prawdę. Jeszcze raz dziękuję. ina12 Cytuj
arabika Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Takie nie udane gofry które smakuja jak nalesniki można podsuszyć w piekarniku .Może nie są idealne ale juz bardziej przypominaja gofra a nie naleśnika .To taka moja rada może warto w ten sposób spróbować. Pozdrawiam :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Przykro mi ale sadzę że nieda rady, jak otwieram gofrownicę, to się rozdwajają na połowę, i w środku są nie dopieczone. Powód napewno taki że za szybko otwieram. Jak piekę trochę dłużej to wierzch się robi bardzo przypalony, ale mimo to jeszczę raz spróbuję. Smaruję gofrownicę olejem, a pomimo tego nie mogłam wyjąć gofrów w całości, tylko odrywałam w kawłkach, poprostu brakuje mi słów. Jedynie one smakowały tylko naszemu psu. Dziekuję i również mile pozdrawiam. ina12 Cytuj
Gość fajna_ajjj Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oj z tymi goframi to jest urwanie glowy :lol: Wszycy ktorych znam i robili gofry zgodnie twierdzą,że nie ma jak gęstszy przepis niż na naliśniki.Podobn wychodzi super.Nie wiem bo w mojej gofrownicy pieką się z jednej strony w środku są surowe,bezsens :lol: To prawda,że winę ponoszą gofrownice.Ja swoją chyba wywalę :) :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Ja w tym tygodniu zrobię z gęściejszego ciasta, jezeli bedą udane to dam znać, w przeciwnym razie moją gofrownicę również wyrzucę. Dziękuję za podpowiedż. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
batirek Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Kochani nie do końca winę za gofry ponosi gofrownica ale najłatwiej na nią zgonić.Ja mam świetny przepis na gofry ,który udaje się nawet w stareeeeeeeeeeeeeej gofrownicy mojej mamy.Spróbujcie 25 dag.mąki pszennej 25 dag mąki ziemniaczanej 3 dag.cukru 5 jaj 1 margaryna cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia woda Jajka z cukrem ubić.Margarynę rozpuścić,ostudzić,wlać do jajek,dodać mąkę resztę składników.Wody tyle,aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki (to zależy od mąki)Odstawić na 15 minut Smażyć Oto drugi przepis też mi wychodzą dobre gofry 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody 3 lekko czubate łyżki mleka w proszku 2 szklanki mąki szczypta soli, cukier waniliowy 1,5 szklanki wody 1 "chlup" oleju Zmiksować i piec gofry. Spróbujcie!!!!!!!! Pozdrawiam Wioletta Cytuj
arabika Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Czasem stara gofrownica może być lepsza od nowej .To wszystko zależy od jej mocy a nie od tego czy jest stara czy nowa Moja mam ma gofrownice o mocy 750 watt i gofry piecze z tego przepisu 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli Masło rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania Lekko przestudzić Do przesianej maki dodać wszystkie składniki. Dobrze wyrobić ciasto .Rozgrzać gofrownicy Gofry piec ok. 5-6 min .Można także do ciasta dodać same żółtka a białka ubić i dodać pianę lekko wymieszać Uważam ten przepis za jeden z lepszych . Rozrywanie się gofrów podczas wyjmowanie może być przyczyna gofrownicy np. nie równo nagrzewa górę z dołem i dlatego jest problem z ich wyjęciem .Najlepiej sprawdzać przepis na małych ilościach jeśli będą dobrze wychodzić można w każdej chwili dorobić część ciasta w razie nie powodzenia mniejsza strata . Pozdrawiam życzę udanych wypieków Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Witajcie Wioletta i Arabika,serdecznie dziekuję Wam za przepisy. Nie umię wyrazić tego tego słowami. Teraz będę robiła gofry z przepisu Arabiki, a nastepnie z Wioletty. Powiadomię o ich sukcesie. Wodę mineralną dodam gazowaną, bo napewno taka ma być. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Podaję przepis z którego robiłam, przypuszczam że mam go z strony "Moje gotowanie" dokładnie nie pamiętam. 2 jaja białka ubić- nie ubiłam, dałam w całości 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju ( lepiej 1 kostkę masła)- dodałam palmę rozpuszczoną 1 1/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli wszystko zmiksować Cytuj
arabika Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zapomniałam jeszcze dodać ze przed pieczenie dobrze jest natłuścić delikatnie, gofrownice np pędzelkiem namoczonym w oleju. ,ale myśle ze to jest oczywiste :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Witam Wiolettę i Arabikę. Postąpiłam sprawiedliwie, zrobiłam ciasto na gofry. Wioletto zrobiłam ciasto z pierwszego przepisu, z drugiego przepisu zrobię w innym terminie. Dziękuję Wam bardzo, bardzo i to bardzo za wspaniałe przepisy. Gofry wyszły znakomite, brak mi słów. Dobrze że byłam opanowana i od razu nie wyrzuciłam gofrownicy, której przypisywałam winę. Apeluję do tych osób które mają kłopoty z goframi tak jak ja miałam, nie wyrzucajcie gofrownic, a gofry róbcie właśnie z tych podanych przepisów----- Arabika i Batierek Pozdrawiam Was mile i serdecznie. ina12 Cytuj
arabika Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Ciesze się bardzo że udało się znaleść odpowiednie przepisy no i że gofry się udały :lol: Pozdrawiam :lol: Cytuj
batirek Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam raz jeszcze,cieszę się,że goferki smakowały.Polecam się na przyszłość.Pozdrawiam gorąco. Wioletta Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.