anika24 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Składniki: 5-6 paczek herbatników "petitki" lub "szkolnych" 1 cukier waniliowy 1 masło 82% ( bez oleju) 1 szklanka cukru kryształu 4 jajka 3 łyżki kakao bakalie: skórka pomarańczowa, migdały, orzechy włoskie lub laskowe wafel najlepiej kwadratowy ( zostawić dwa wafle) Przyrządzenie: Kakao rozpuścić z masłem i ostudzić. Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Zimne kakao wlać do utartych jajek. Następnie pokruszyć herbatniki i wafle. Pokruszone wsypać do masy jajeczno-kakaowej. Na końcu dać bakalie jakie mamy. Masę dobrze wymieszać, aby była gęsta. Gdy będzie za rzadka pokruszyć więcej herbatników lub wafli. Masę położyć na waflu wyrównując ją i przykryć drugim waflem. Dać w chłodne miejsce i przycisnąć czymś ciężkim, aby się "skleiło" Życzę smacznego!! :lol: Cytuj
Dorunia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Bardzo ciekawy przepis na nugat...lubię takie przepisy...mało z nimi roboty a smaczne 🙂 Cytuj
ela52 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Zgadzam sie z opinia Doruni, ze malo pracy, a jest smaczny ten nugat. 🙂 Cytuj
anika24 Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 dziekuje Wam za opinie..............mojej rodzince tez bardzo smakuje ...zycze udanych "wypieków" ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi