zazula226 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Składniki: Ciasto: - 50 dag mąki - 5 dag drożdży - 300 ml letniego mleka - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju Farsz: - 1 kg cebuli - 150 ml gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego - 3 jajka - łyżka oleju - 15 dag wędzonego boczku lub szynki - 1/2 łyżeczki mielonego kminku - tymianek - sól - pieprz - gałka muszkatołowa (niekoniecznie) Sposób przygotowania: Drożdże posypać cukrem, odstawić. Mąkę przesiać. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać je do mąki z solą, mlekiem i połową oleju, i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować je i wyłożyć na blachę, wyrównując wierzch. Odstawić jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Cebulę drobno posiekać. Boczek pokroić w miarę drobno i podsmażyć na oleju. Dodać cebule i razem chwilkę podsmażyć, uważając żeby cebula nie zmieniła koloru. Doprawić do smaku solą, pieprze, tymiankiem i ewentualnie gałką. Farsz lekko ostudzić, dodać jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć całość na cieście. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Jeżeli zacznie się przypiekać za bardzo, należy zmniejszyć temperaturę. To jest na serio fajny przepis. Moja przyjaciółka czasami polewa sobie całość jeszcze keczupem, ale to rzecz gustu;) Pozdrawiam i smacznego :lol: Cytuj
DeLarge Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 bardzo fajny przepis, ja dodałem jeszcze czosnku (czosnek i cebula to dla mnie podstawa) a na sam koniec posypałem całość żółtym serem który ładnie sie zapiekł...pycha :lol: Cytuj
zazula226 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 bardzo się ciesze, że przypadł Ci do gustu, a wariacje na temat tego przepisu są dozwolone, wręcz wskazane, ale mnie osobiście najbardziej smakuje w oryginalnym składzie, serdecznie pozdrawiam, i smacznego życze;) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 napewno niedlugo zagosci na moim stole,po swietach. :D Cytuj
cyga Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Brzmi nieźle, jutro wypróbuję, mam nadzieję na dobry obiadek :) :) Cytuj
M@lgosia Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Taki cebulowy placek jadłam w Niemczech. Nazywa się zwiebelkuchen i podaje się go do młodego wina - uwaga, idzie szybko do glowy!! Aha chciałam tylko dodać , że w przepisie ktory dostalam do podsmażonej cebuli wsypuje się suchą zupę cebulową np. Knorr i śmietany jest wiecej bo 200ml. Dalsze wykonanie jest b. podobne. No i smakuje świetnie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.