zazula226 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Składniki: - 60 dag matjasów - 2 cytryny - biały pieprz - olej - szklanka mleka Sposób przygotowania: Majtasy zalać mlekiem wymieszanym ze szklanką wody. Odstawić na około 30 minut. Cytrynę sparzyć, wytrzeć i możliwie jak najcieniej okroić skórkę, którą następnie pokroić w cieniutkie paseczki. Z cytryny wycisnąć sok. Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niezbyt szerokie kawałki. Śledzie układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę skrapiać sokiem z cytryny, posypywać pieprzem i paseczkami ze skórki cytrynowej. Zalać olejem lub oliwą. Odstawić do lodówki na 24 godziny, do przegryzienia. Przepis wynalazłam z superstarego poradnika domowego mojej babci...:lol: ale jest super, polecam jak ktos lubie dziwne połaczenia śledzików;) Cytuj
Magdalena Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Chętnie wypróbuje ten przepis !!! Jest okazjia zbliżających się świąt , więc śledzie mają miejsce na stole pozdrawiam Magdalena!!! :lol: Cytuj
zazula226 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 mam nadzieje, że podzielisz się informacją, czy smakują! one są z działu "dziwnych, ale dobrych połączeń różnych składników" jak to mój mąż nazywa.... pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.