DeLarge Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy i mam pewne pytanie które nurtuje mnie już dosyć długo: znacie przepis na napój pomarańczowy który robiony był ze skórek pomarańczowaych...pragne przypomnieć sobie smak dzieciństwa kiedy pomarańcze były tylko na święta gdy tylko statek z Kuby się nie spóźnił... pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Mialam kiedys taki przepis ale nie wiem czy go znajde,sprobuje.pozdrawiam. Cytuj
batirek Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Czy chodzi Ci o sok taki z marchwią?taki posiadam ale nie wiem czy podawać.........?Pozdr Cytuj
DeLarge Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 wiesz pamiętam ten smak z początku lat osiemdziesiątych a nie pamiętam składników, jeśli możesz to podaj mi co masz a na pewno wypróbuję choć jak mama to robiła to nie pamiętam żeby korzystała z marchwi i pomarańczy...to było ponad dwadzieścia lat temu :lol: pozdrawiam Cytuj
batirek Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 6 szt pomarańczy 3/4 kg.marchwi 1 kg. cukru (zagorować w 1 litrze wody) 2 małe torebki kwasku cytrynowego Pomarańcze sparzyć,4 sztuki pozosrawić z "białą skórką",dwie zaś obrać dokładnie pokroić drobnopomarańcze i marchewkę,włożyć do 3-4 l.garnka,gotować do miękkościokoło 1 godziny.Następnie wszystko zmiksować i przetrzeć przez sito.Dodać ok 10 litrów przegotowanej wody.Doprawić do smaku kwaskiem.Robić ok.2 dni przed spożyciem.Zyczę smacznego Pozdrawiam. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 To ja wlanie mam dokladnie taki sam przepis.Byc moze zamiast marchwi mozna zrobic z samych pomaranczy,teraz ich nie brakuje. :lol: Cytuj
DeLarge Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 dzięki za przepis, mam tylko jeszcze jedno pytanie...co ze skórkami? Cytuj
szogun11 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Ja robię taki.... -3 duze pomarańcze ( z tego 1 obrana a 2 ze skórką-)-dobrze wymyć i polać wrzątkiem. -4 duuże marchwie....(składniki kroję w kostkę) -2 kubki cukru (można mniej..my wolimy słodki) -2 łyzki płaskie kwasku cytr.lub sok z 2 cytryn Zalać litrem i rozgotować ok 2 godz.(polecam garnek ciśnieniowy`30min) Przestudzone zmiksować w blenderze Do musu dolać wcześniej przegotowaną wodę w ilości 8l (2 kubki cukru+ 2 łyżki kwasku cytrynowego) Zamiast kwasku moze być sok z 2-3 cytryn..a cukier oczywiście do smaku.Najlepszy smak ma na drugi dzień.Pijemy przez 3 dni.Smakuje wyjątkowo a ja rozdaje tylko przepisy ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.