Gość Włóczykij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Składniki: ziemniaki (ile kto potrzebuje, zaznaczam jednak, że zjada się zawsze więcej niż się zakładadało na początku) czosnek tymianek sól olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obrane pokroić w kostkę (centymetr na centymetr) i na 15 minut wsypać do wody posłodzonej (tak posłodzonej) jedną płaską łyżką cukru (dzieki temu będą bardziej złociste). Nastepnie odcedzić je i wsypać na patelnię, na rozgrzany olej (oleju tyle, żeby sięgał do połowy ziemniaków), piec cały czas na ostrym ogniu mieszając od czasu do czasu. Na początku smażenia posolić, a pod koniec jak ziemniaczki będą się robiły złociste posypać drobno pokrojonym czosnkiem ( 1-2 ząbki). Gdy czosnek zacznie sie rumienić, odsączyć kostkę z tłuszczu, wsypac na talerz i posypać tymiankiem. Naprawdę super i zaznaczam, że jest to dużo lepsze od frytek :lol:. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 a to ciekawy przepis na pewno wyprobuje Cytuj
M@lgosia Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Cześć Włóczykiju, zgadzam sie z tobą kostka jest wyśmienita . Od czasu wakacji w Pruszczu -Gdańskim robię ją bardzo często. :lol: Polecam wszystkim wypróbowanie kostki, ale ostrzegam jedzenie wciąga!!!!!! Cytuj
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 No skoro mówicie, że takie pyszne, to trzeba spróbować! W niedzielę robię do obiadu. Cytuj
M@lgosia Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Chciałam tylko dyskretnie podpowiedzieć, że kostka ziemniaczana smakuje najlepiej solo , jako samodzielne danie. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.