ina12 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 " Przepisy Czytelników" Ciasto: 10 białek, szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny, szklanka mąki, szklanka maku, pół małego proszku do pieczenia. Masa: 2 szklanki mleka, kostka masła 3 łyżki krupczatki, 8 łyżek wiórków kokosowych, żółtko, szklanka cukru pudru. Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczyszczony suchy mak. Piec 30- 40 min. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części i przełożyć masą. Wierzch ozdobić dowolnie, np. lukrem, bakaliami lub owocami. ina12 Cytuj
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a margaryna już ostudzona czy gorąca? Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Margaryna musi być ostudzona. ina12 Cytuj
Jola W. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 chyba w spisie składników zapomniałaś wspomnieć o budyniu. Ma być w proszku czy już ugotowany na mleku? Jola W. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 O jakim znowu budyniu, :D hehehe. :-) : Budyn-to jest mleko z maka i wiorkami,po ugotowaniu powstaje budyn. :D Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Budyń jest w przepisie, podałam odmierzamy szklankę mleka dodajemy mąkę, wiórki i to trzeba wymieszać. Nastepnie trzeba zagotować drugą szklankę mleka i wlać mleko z mąką i wiórkami i budyń jest gotowy. Powyżej Jola -A odpowieź dała prawidłową. ina12 Cytuj
Marcin Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Wyciągam przepis na górę, gdyż jest na czasie. Ino - kolejny zgodnie z sugestią Reni przesunąłem do kosza, aby nie było takich powtórek. Pozdrawiam Marcin Cytuj
Jolcia Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Halinko i znowu dodajesz ciekawy przepisik.Mazurki piekę bardzo rzadko ale ten brzmi ciekawie,więc na pewno zrobię.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.