Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Moja kuchnia" Barszcz: 1 cebula, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, 15 dag białej kiełbasy, 2 łyżki maki pszennej, 2 ząbki czosnku, 1,5 l. wody, sól, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie. Ponadto- jajka ŻUR: 1/2 szklanki maki żytniej razowej, 1/2 l przegotowanej ciepłej wody, 3 ząbki czosnku, kromka zwykłego chleba. Sposób przyrzadzania: Żur: Makę wymieszać z wodą i wlać do kamiennego garnka. Dodać obrane ząbki czosnku i chleb. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. ( żur musi mieć kwaskowaty smak) Barszcz: Warzywa oczyścić, umyć, zalać wodą i ugotować razem z kiełbasą. Wywar przecedzić, dodać żur i rozprowadzić mąką. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do wywaru i zagotować. Podawać z pokrojoną białą kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami. Uwaga-- proszę nie brać pod uwagę tej małej gramatury białej kiełbasy na której gotowały się warzywa. ina12

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Halinko - idzie wielkanoc i mam pytanie w związku z tym,gdzie kupujesz mąke żytnią razową, chciałabym sama zrobić żurek ale nie wiem gdzie można dostać. W Tesco szukałam ale nie znalazłam(może żle szukałam?). Czy moge zrobić żurek w szklanym słoju,nic sie nie stanie.

Opublikowano

Ja zurek robię z "gotowca". W sobotę rano gotuję boczek na wodzie, lub wędzone żeberka. Mięsko po ostudzeniu idzie do święconki, a rosół uzywam do żurku. Do rosołu dodaję żurek z butelki i doprawiam do smaku. PYCHOTKA. Można dodać jeszcze suszonych grzybków. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też tak robię :grin: ,no i duuużo czosnku i majeranku :mrgreen: a nawet trochę chrzanu dorzucam. No...zostało 2 tygodnie do świąt :wink:

Opublikowano

Ewunia ja żurek dostaję od sąsiadki zięcia z piekarni i tylko doprawiam. jak nie dostaniesz mąki kupić to kup żurek w butelce jest w plastikowej w sprzedaży. Pozdrawiam.

Opublikowano

Halinko - mój mąż niedawno dzwonił do nowo poznanego pana piekarza i kupi od niego mąkę. Spróbuje zrobić wreszcie sama,jestem bardzo ciekawa jaki będzie miec smak. Ten kupny w butelce zdarza się miec czasami zbyt kwaskowaty smak. Pozdrawiam

Opublikowano

Halinko - już się nie moge doczekać kiedy zrobie pierwszy raz w swoim życiu żurek. Zrobie w słoju,mam taki duży po ogórkach. Pozdrawiam serdecznie Ewa.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.