ina12 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 "Moja kuchnia" Barszcz: 1 cebula, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, 15 dag białej kiełbasy, 2 łyżki maki pszennej, 2 ząbki czosnku, 1,5 l. wody, sól, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie. Ponadto- jajka ŻUR: 1/2 szklanki maki żytniej razowej, 1/2 l przegotowanej ciepłej wody, 3 ząbki czosnku, kromka zwykłego chleba. Sposób przyrzadzania: Żur: Makę wymieszać z wodą i wlać do kamiennego garnka. Dodać obrane ząbki czosnku i chleb. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. ( żur musi mieć kwaskowaty smak) Barszcz: Warzywa oczyścić, umyć, zalać wodą i ugotować razem z kiełbasą. Wywar przecedzić, dodać żur i rozprowadzić mąką. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do wywaru i zagotować. Podawać z pokrojoną białą kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami. Uwaga-- proszę nie brać pod uwagę tej małej gramatury białej kiełbasy na której gotowały się warzywa. ina12 Cytuj
EWA1992 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Halinko - idzie wielkanoc i mam pytanie w związku z tym,gdzie kupujesz mąke żytnią razową, chciałabym sama zrobić żurek ale nie wiem gdzie można dostać. W Tesco szukałam ale nie znalazłam(może żle szukałam?). Czy moge zrobić żurek w szklanym słoju,nic sie nie stanie. Cytuj
Marra Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ja zurek robię z "gotowca". W sobotę rano gotuję boczek na wodzie, lub wędzone żeberka. Mięsko po ostudzeniu idzie do święconki, a rosół uzywam do żurku. Do rosołu dodaję żurek z butelki i doprawiam do smaku. PYCHOTKA. Można dodać jeszcze suszonych grzybków. Pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ewa W niektórych sklepach spozywczych,czy w takich "wielobranzowych" mozna dostac specjalna make na zurek. Cytuj
basga Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ja też tak robię :grin: ,no i duuużo czosnku i majeranku :mrgreen: a nawet trochę chrzanu dorzucam. No...zostało 2 tygodnie do świąt :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Basiu - poszukam w sklepach ale wątpie aby tutaj gdzie mieszkam była :grin: . Marra i Basga dzięki... Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ewunia ja żurek dostaję od sąsiadki zięcia z piekarni i tylko doprawiam. jak nie dostaniesz mąki kupić to kup żurek w butelce jest w plastikowej w sprzedaży. Pozdrawiam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Halinko - mój mąż niedawno dzwonił do nowo poznanego pana piekarza i kupi od niego mąkę. Spróbuje zrobić wreszcie sama,jestem bardzo ciekawa jaki będzie miec smak. Ten kupny w butelce zdarza się miec czasami zbyt kwaskowaty smak. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ewuniu smak będzie napewno bardzo dobry, w szklannym słoju możesz śmiało go zrobić. to nie sprawia żadnej róznicy. Pozdrawiam Cytuj
EWA1992 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Halinko - już się nie moge doczekać kiedy zrobie pierwszy raz w swoim życiu żurek. Zrobie w słoju,mam taki duży po ogórkach. Pozdrawiam serdecznie Ewa. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Halinko - wczoraj zrobiłam zakwas czy trzeba od czasu do czasu zamieszać? Cytuj
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Halinko - bardzo dziękuje za odpowiedż i wyrozumiałość... :) Pozdrawiam cieplutko Ewa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi