ina12 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 " Przepisy czytelników" Biszkopt: 2 jajka, 4 łyżki cukru (8 dag), 3 łyżki mąki pszennej (5 dag), 3 łyżki ziemniaczanej ( 5 dag). Na masę: 75 dag twarogu homogenizowanego, puszka moreli (850 ml), 3 pojemniki śmietany kremówki ( po 20dag każdy), 5 czubatych łyżek cukru (10dag), 6 łyżek żelatyny, 2 torebki cukru waniliowego, sok z cytryny, łyżka cukru pudru, listki mięty do dekoracji. Ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając wsypać cukier, na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną lekko wymieszać z masą. Spód tortownicy ( o średnicy 26cm) wyłożyć pergaminem. Założyć brzegi, w formie rozsmarować ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temp. 200*C. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Dookoła spodu ponownie założyć brzegi formy. Morele osączyć , trzy połówki odłożyć do dekoracji, resztę ułożyc na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić. Masa: Twarożek utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić 2,5 pojemnika śmietany, wymieszać z gęstniejacą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na morelach, wstawić na trzy godziny do lodówki. Drugi placek biszkoptowy przekroić na 12 trójkatów. posypać cukrem pudrem. Odłożone morele przekroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki. Sernik udekorować 12 czapeczkami śmietany i czastkami moreli. Na wierzchu ułożyć w formie wachlarza biszkoptowe trójkąciki. Ozdobić listkami mięty. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zdjęcie " Wachlarza" Cytuj
apsik Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Halinko wachlarz piękny i apetyczny-a dokładnie z jakiej książki korzystałaś............... Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Eluniu dziękuję, ten przepis podałam w 2006r. na samym początku nie zauważyłaś że przepis jest z "Przepisy czytelników". Przepis dodałam nie tak dawno do mojej książki na Extra i z tej strony zostałam poproszona żeby dodać zdjęcie tego ciasta, obietnicę spełniłam. Dodaję na Extra wszystkie przepisy, dzięki że tam mam moją książkę nie muszę szukać godzinami przepisu którego potrzebuję. Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Halinko bardzo apetyczne ciacho ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Kingo ciasto jest smaczne. Cieszę się że będziesz już z nami na stałe. Życzę dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.