Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

" Przepisy czytelników" Biszkopt: 2 jajka, 4 łyżki cukru (8 dag), 3 łyżki mąki pszennej (5 dag), 3 łyżki ziemniaczanej ( 5 dag). Na masę: 75 dag twarogu homogenizowanego, puszka moreli (850 ml), 3 pojemniki śmietany kremówki ( po 20dag każdy), 5 czubatych łyżek cukru (10dag), 6 łyżek żelatyny, 2 torebki cukru waniliowego, sok z cytryny, łyżka cukru pudru, listki mięty do dekoracji. Ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając wsypać cukier, na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną lekko wymieszać z masą. Spód tortownicy ( o średnicy 26cm) wyłożyć pergaminem. Założyć brzegi, w formie rozsmarować ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temp. 200*C. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Dookoła spodu ponownie założyć brzegi formy. Morele osączyć , trzy połówki odłożyć do dekoracji, resztę ułożyc na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić. Masa: Twarożek utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić 2,5 pojemnika śmietany, wymieszać z gęstniejacą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na morelach, wstawić na trzy godziny do lodówki. Drugi placek biszkoptowy przekroić na 12 trójkatów. posypać cukrem pudrem. Odłożone morele przekroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki. Sernik udekorować 12 czapeczkami śmietany i czastkami moreli. Na wierzchu ułożyć w formie wachlarza biszkoptowe trójkąciki. Ozdobić listkami mięty. ina12

  • 3 lata później...
Opublikowano

Eluniu dziękuję, ten przepis podałam w 2006r. na samym początku nie zauważyłaś że przepis jest z "Przepisy czytelników". Przepis dodałam nie tak dawno do mojej książki na Extra i z tej strony zostałam poproszona żeby dodać zdjęcie tego ciasta, obietnicę spełniłam. Dodaję na Extra wszystkie przepisy, dzięki że tam mam moją książkę nie muszę szukać godzinami przepisu którego potrzebuję. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.