Skocz do zawartości

Obiad - Filety Z Kurczaka, Warzywa + Kluski Kładzione

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a teraz co dzis zrobiłem na niedzielny obiad, przed chwilą skończyłem jeść a więc: danie na 4 osoby, są to filety kurczaka w warzywach + kluski kładzione koperkowe przepis na filety z warzywami: 3 filety z kurczaka 2 spore marchewki mała główka białej kapusty 4 cebule łyżka stołowa sosu sojowego (może byc przyprawa do zup) 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru (średni) garść posiekanej natki z pietruszki (tak jakoś koło filiżanki chyba) pół szklanki śmietany 18% (nawet 3/4 szklanki) 1,5 łyżki mąki szklanka niegazowanej wody mineralnej oliwa, może byc olej pokrojone w kostkę mięso obsmażamy na gorącej oliwie, dodajemy następnie pokrojoną na pół-krążki cebulę i razem smażymy przez ok 2 min, następnie dodajemy utartą na dużych oczkach marchewkę i wrzucamy na patelnię (jako patelnie tutaj to mam na myśli wok bo inaczej sie nie pomieści, można zrobic to w garnku) a następnie po ok 1 min dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, po jakiś 2 min dolewamy wody (można w sumie więcej) i wszystko dusimy, na sam koniec gdy wszystko ładnie dojdzie dodajemy posiekany szczypior, czosnek i połowę przygotowanej i posiekanej natki oraz sos sojowy, dusimy jakies 2 min (można dodać jeszcze wody jeśli lubimy więcej sosiku), solimy i pieprzymy, na sam koniec mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy potrawę, gotujemy na wolnym ogniu ok 5 min cały czas mieszając. gotowe przepis na kluski kładzione koperkowe: 4 jaja łyżka śmietany wody na "oko" mąki na "oko" sól 1,5 łyżki stołowej suszonego koperku z podanych składników robimy ciasto mieszając wszystko dokładnie oraz pilnując by było dość gęste (dlatego wszystko podane jest na oko) a następnie "kładziemy" lub wkładamy do osolonego wrzątku pół łyzki stołowej przygotowanego ciasta (mała rada, należy pilnować by łyzka przy nabieraniu ciasta była mokra) i gotujemy kluski tak ok 2 min od wypłynięcia podajemy kluski posypane resztką natki + oczywiście gorące mięsko z warzywami SMACZNEGO

Opublikowano

ale mi smaka narobiles...tylko ze ja matka karmiaca i ta kapusta nie bardzo...cos wymysle, to musi byc pycha!!!

Opublikowano

szczerze polecam, jako dowód powiem że teściowej na myśl nie wpadło że to ja ugotowałem tylko córuś, czyli moje Kochanie, a wcinała....mówię wam PYCHA

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzisiaj to danie miałam na obiad, bardzo nam smakowało i polecam je wszystkim. Zamiast klusek miałam ziemniaki gotowane, bo dnia poprzedniego miałam knedle. Następnym razem zrobię z kluskami koperkowymi. To danie będzie robione u mnie częściej. DeLarge dziękuję bardzo za wspaniały przepis.

Opublikowano

miło mi słyszeć że smakowało, jest to typowy przepis "na winie", co się "nawinie" (i do głowy człowiekowi wpadnie) to do garnka :roll: pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo smaczna jest ta potrawa. Nie miałam kapusty białej, więc dodałam pekińską. Bardzo dobre. Polecam. Renata

Opublikowano

Zapomniałam napisać DeLarge że zrobiłam tę potrawę już jakiś czas temu i bardzo mi smakowała.Jestem wielbicielką kapusty pekińskiej,więc podobnie jak renigliwice to z nią przyrządziłam Twój sosik.Polecam.