Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ CYTRYNOWĄ: -2 budynie śmietankowe -1 galaretka cytrynowa -2 cytryny -1 szklanka cukru -2 jajka -0,5 kostki masła NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru -paczka okrągłych biszkoptów BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijanie powoli dodawać cukier. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia. Gdy masa jajeczna będzie jednolita, dodawać do niej po łyżce mąkę, mieszając łyżką- nie mikserem! Ciasto przelać do formy i piec ok.30 minut w tempereturze 180 stopni. MASA CYTRYNOWA: Z pół litra wody odlać pół szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić oba budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Z 1 cytryny wycisnąć sok. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodać też sok z cytryny,a na końcu pianę z białek. MASA ŚMIETANKOWA: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami". FANTASTYCZNY CYTRYNOWIEC: Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozmieszać go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku. Biszkopt nasączyć połową ponczu cytrynowego. Wyłożyć na niego masę cytrynową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy krem lekko już stężeje rozsmarować na nim masę śmietankową. Na wierzchu poukładać biszkopty nasączone w reszcie ponczu. Polecam serdecznie, bo ciasto jest pyszne, nie za słodkie i bardzo orzeźwiające. Zawsze wzbudza prawdziwy entuzjazm u gości i gdy zdecydujecie się go podać, lepiej od razu mieć przy sobie przepis na to cudo, bo napewno każdy się u niego upomni :D Smacznego!!!!!!!!!! Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Ciasto wspaniałe i rzeczywiście zgodnie z nazwą fantastyczne!!! Dziękuję Jamaica za Podanie tego przepisu i gorąco Cię pozdrawiam. Renata Cytuj
marzycielka Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Piękne ciasto Reniu.Aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy. :evil: Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Więc do dzieła, Marzycielko! Ta masa cytrynowa jest pyszna. Wypróbuj a sama się przekonasz, jak pyszne jest to ciasto. :evil: Cytuj
figiel Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 Czy można zrobić masę cytrynową bez jaj ? Cytuj
apsik Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Figiel jeżeli boisz się masy z dodatkiem jaj to do tego ciasta proponowałabym masę podobną ,podałam przepis na ciasto cytrynowo -śmietanowe i tam jest masa w smaku podobna . Jamaica napewno nie obrazi się jeżeli zaproponuję ją wzamian. POZDRAWIAM I żYCZę UDANYCH WYPIEKóW. Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Również można dodać żółtka bez białka do wody dobrze roztrzepać trzepaczką, dodać budyń i ugotować ja tak robię. Tylko ja używam mleka a nie wodę do masy. Cytuj
hanula Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Brzmi calkiem interesująco,już sobie ten przepis wydrukowałam i czeka w kolejce do wypróbowania... Cytuj
minia51 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Te proporcje są na tortownicę czy na dużą blachę? Cytuj
apsik Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Minia według mnie to porcja na dużą blaszkę. :wink: Cytuj
figiel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Apsik - dziękuję za informację .Poszukam to ciasto cytrynowo śmietanowe i zerknę jaka to masa. Iwona -masz rację można żółtka dodać do mleka i ugotować budyń, nie będą wtedy surowe jajka w masie. Pozdrawiam ,miłego dnia :wink: Cytuj
minia51 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Dzięki. Podoba mi się ten przepis i przymierzam sie do jego upieczenia Cytuj
ela52 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Ciasto bardzo dobre godne polecenia. Nie jest slpdkie. :wink: :wink: ;) Cytuj
minia51 Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Jamaica, wielkie dzięki za przepis. Ja mam lewe ręce do pieczenia a ciasto wyszło wspaniałe!!! Domownicy zadowoleni że co tydzień piekę coś nowego z Waszych przepisów na forum. Ciasto pyyyyyyycha Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi