Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -1 kostka (250g) margaryny -2 szklanki cukru -0,5 szklanki wody -4 łyżki kakao -3 jaja -2 szklanki mąki -1 mały proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki) NA KREM BANANOWO-KOKOSOWY: -2 szklanki śmietany kremówki -3 łyżki cukru pudru -2 opakowania "śmietan-fixu" -3 banany -15 dag wiórków kokosowych -1 łyżka soku z cytryny -może z 0,5 tabliczki czekolady??? NA WIERZCH: -jeszcze 20 dag wiórków kokosowych CIASTO: W garnku roztopić margarynę. Dodać do niej cukier, wodę i kakao. Wymieszać, podgrzać, zestawić z ognia. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy. Ja używam blaszki o wymiarch 28x24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni ok.35-40 minut. Gotowego murzynka wystudzić i przekroić na pół. KREM KOKOSOWO BANANOWY: Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". Dodać do niej banany i wiórki. Delikatnie wymieszać. Jeśli akurat macie pod ręką macie niepotrzebną czekoladę, możecie pokroić ją w kostkę i też wrzucić do kremu :D A TERAZ... Pierwszą część murzynka posmarować połową kremu. Przykryć drugim plackiem i rozmarować na nim pozostały krem. Wiórki zrumienić na złoto na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Smacznego, smacznego, smacznego!!!!!!!!!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witam! Już dawno nie robiłam murzynka a w ten sposób jeszcze nie robiłam muszę koniecznie to sprawdzić :lol: Mój małżonek przepada za w-z więc i to ciacho powinno Mu smakować . Jamaica nikt nie napisał żadnego komentarzu ale korzystałam już z podanych przez Ciebie przepisów więc bez obaw przystąpię do działania, o efektach poinformuję :lol: Pozdrawiam Mam tylko pytanie czy 2 szklanki cukru i 2 szklanki mąki bo tak myślę że będzie bardzo słodkie ? Tak ma być? Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Katarzynko ja piekłam "Murzynki" z różnych przepisów, i proporcje składników na ciasto były podobne (m.in. w jednym na 2 1/2 szklanki mąki - były 2 szklanki cukru, a w drugim na 2 szklanki mąki - było 1 1/2 szklanki cukru)... te "Murzynki" to tak mają są czarne i słodkie... i chyba tak już musi być :lol: Ale myślę, że możesz Katarzynko zmniejszyć ilość cukru. Pozdrawiam i smacznego :lol: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Dzięki Dorotko ! Byłam tylko ciekawa czy nie wyjdzie za ciężki (słodki) Niebawem sprawdzę Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 To ciacho jest super!!! Tylko ja jestem Gapa zapomniałam kupic banany :P ale na szczęście miałam brzoskwinie w puszce więc musiałam improwizowac :) wyszło wyśmienite zrobię zdjęcie zanim zniknie. Pozdrawiam i polecam !!! :lol: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Katarzyna ślicznie CI wyrósł w jakiej blaszce robiłaś wymiary tak mniej więcej :) Kusi mnie ten murzynek bo takiego jeszcze nie jadłam. Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jamaico zrobiłam tego murzynka - wyszedł rewelacyjny :grin: Dziękuję Ci za kolejny wspaniały przepis :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Dorotko piekne zdjecie napewno ciasto przepyszne :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.