Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -3 szklanki mąki krupczatki -25 dag masła -0,5 szklanki cukru pudru -2 żółtka -2-3 łyżki śmietany NO I JESZCZE... -1 puszka mleka skondensowanego w puszce słodzonego -rodzynki -orzechy -migdały -wszystkie bakalie jakie znajdziemy w kuchni :-) -polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę posiekać z masłem na tzw. kaszę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Warto przypomnieć w tym momencie,że: 1) warto zganiatać ciasto zimnymi rękami (można je wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie) ponieważ kruche ciasto, takie jak to, lubi zimno 2) ciasto trzeba zagnieść dość szybko, bo "nie lubi" kontaktu z rękami- staje się twarde i poprostu niesmaczne. Gotowe ciasto owinąć w folię lub czystą ściereczkę i schować do lodówki na conajmniej 30 minut (lepiej jednak zostawić je tam na dobre 2-3 godziny). Dobrze oziębione wyjąć, w miarę możliwości cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Piec je temperaturze 200 stopni aż ładnie się zazłocą. Mi zajmuje to 15 minut. Ciastka zdjąć z blachy i wysudzić. A PÓŹNIEJ... Puszkę skondensowanego mleka gotować 3 godziny na małym ogniu,aż otrzymamy piękny karmel. Można oczywiście skorzystać z własnej metody na otrzymanie karmelu. Niektórzy na przykład przelewają zawartość puszki do garnka i stale mieszając gotują przez ok.15 minut, a inni skracają czas gotowania puszki o połowę. Ja jednak jestem w tym wzglądzie tradycjonalistką i tylko trzymając mleko na ogniu przez bite 3 godziny mam pewność,że wszystko jest ok :D Bakalie, które tego wymagają (takie jak orzechy czy migdały) posiekać. Gdy mleko przestygnie, ale bedzie jeszcze ciepłe otworzyć puszkę. Każde ciastko posmarować cienką warstwą karmelu i posypać bakaliami. Lekko przyklepać bakalie do powierzchni ciasteczka i odstawić do zastygnięcia. Gotowe ciasteczka polać polewa. Ciasteczka wyglądają jak słynne z telewizji "jeżyki" i nawet smakują podobnie... A czasem wydaje mi się,że nawet lepiej :D Polecam tym bardziej,że to jedna z pierwszych potraw, które sama wymyśliłam i jestem z nich naprawdę dumna :D Smacznego!!! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 super pomysl mialas z tymi ciastkami,napewno zrobie,musza byc superowskie.dzieki ze podzielilas sie przepisem.pozdrawiam. :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 To ja dziękuję,że zainteresowałaś się przepisem :D Mam nadzieję,że mogę liczyć na relację jeśli kiedyś się na nie skusisz! Pozdrawiam cieplutko :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 napewno podziele sie opinia,ale juz teraz wiem ze sa super. :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 ciastka sa rewelacyjne,o niebo lepsze od prawdziwych jezykow. Bakalie:migdaly,orzechy,ewentualnie kokosy,mozna wczesniej uprazyc na suchej patelni.Polecam. Cytuj
Marcin Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Jak lepsze od jeżyków to chyba sam je zrobię - uwielbiam jeżyki :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Jamaico !!!! Po prostu kapitalny i wyśmienity pomysł na urozmaicenie smaku ciasteczek !!! Twoje ciekawe inspiracje na urozmaicone jedzonko dla Małych niejadków kilkakrotnie wybawiło Mnie z opresji ... Jesteś skarbem w kuchni !!!! Buziaczki !!! Cytuj
viola32 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 I jak Drogi Marcinie robiles te jezyki? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.