Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CIASTO: -3 szklanki mąki krupczatki -25 dag masła -0,5 szklanki cukru pudru -2 żółtka -2-3 łyżki śmietany NO I JESZCZE... -1 puszka mleka skondensowanego w puszce słodzonego -rodzynki -orzechy -migdały -wszystkie bakalie jakie znajdziemy w kuchni :-) -polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę posiekać z masłem na tzw. kaszę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Warto przypomnieć w tym momencie,że: 1) warto zganiatać ciasto zimnymi rękami (można je wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie) ponieważ kruche ciasto, takie jak to, lubi zimno 2) ciasto trzeba zagnieść dość szybko, bo "nie lubi" kontaktu z rękami- staje się twarde i poprostu niesmaczne. Gotowe ciasto owinąć w folię lub czystą ściereczkę i schować do lodówki na conajmniej 30 minut (lepiej jednak zostawić je tam na dobre 2-3 godziny). Dobrze oziębione wyjąć, w miarę możliwości cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Piec je temperaturze 200 stopni aż ładnie się zazłocą. Mi zajmuje to 15 minut. Ciastka zdjąć z blachy i wysudzić. A PÓŹNIEJ... Puszkę skondensowanego mleka gotować 3 godziny na małym ogniu,aż otrzymamy piękny karmel. Można oczywiście skorzystać z własnej metody na otrzymanie karmelu. Niektórzy na przykład przelewają zawartość puszki do garnka i stale mieszając gotują przez ok.15 minut, a inni skracają czas gotowania puszki o połowę. Ja jednak jestem w tym wzglądzie tradycjonalistką i tylko trzymając mleko na ogniu przez bite 3 godziny mam pewność,że wszystko jest ok :D Bakalie, które tego wymagają (takie jak orzechy czy migdały) posiekać. Gdy mleko przestygnie, ale bedzie jeszcze ciepłe otworzyć puszkę. Każde ciastko posmarować cienką warstwą karmelu i posypać bakaliami. Lekko przyklepać bakalie do powierzchni ciasteczka i odstawić do zastygnięcia. Gotowe ciasteczka polać polewa. Ciasteczka wyglądają jak słynne z telewizji "jeżyki" i nawet smakują podobnie... A czasem wydaje mi się,że nawet lepiej :D Polecam tym bardziej,że to jedna z pierwszych potraw, które sama wymyśliłam i jestem z nich naprawdę dumna :D Smacznego!!!

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ciastka sa rewelacyjne,o niebo lepsze od prawdziwych jezykow. Bakalie:migdaly,orzechy,ewentualnie kokosy,mozna wczesniej uprazyc na suchej patelni.Polecam.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jamaico !!!!

Po prostu kapitalny i wyśmienity pomysł na urozmaicenie smaku ciasteczek !!!

Twoje ciekawe inspiracje na urozmaicone jedzonko dla Małych niejadków kilkakrotnie wybawiło Mnie z opresji ... Jesteś skarbem w kuchni !!!!

Buziaczki !!!

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.