lebenderengel Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Jeszcze raz ja,to moze zna ktos jakies kremy,ktöre mozna do tortöw zrobic.Prosze o odp. Cytuj
basia_set Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 cześć!!! najlepszy krem wychodzi gdy utrzemy masło (nie margaryna musi być masło) z cukrem zwykłym ucieramy tak długo aż cukier sie rozpusci (ilość cukru zależy od gustu :D ) do utartej masy damy pare żółtek 3-4 a potem do tego sok z cytryny masa cytrynowa albo kwaśna smietana masa śmietankow albo kakao masa kakaowa albo kawę rozpuszczalną masa kawowa itd :D Cytuj
lebenderengel Opublikowano 2 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 No w koncu ktos sie odezwal.Dzieki ci za to.Napewno wypröbuje juz w krötce.Pozdrawiam Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Witaj. Kremów do tortów jest mnóstwo, z żółtkami i bez, ale w obecnym czasie, kiedy zagraża nam ptasia grypa, jedzenie surowych żółtek jest nie tylko niewskazane ale nawet niebezpieczne. Ja też uważam, że żółtka a nawet całe jajka nadają kremom puszystości. Proponowałabym ubicie 3 całych jajek na parze z 1/2 szklanki cukru kryształu, wkładając garnek wyższy do drugiego niższego w którym gotuje się woda. Jajka ubija się do chwili, aż wielokrotnie zwiększą swoją objętość i osiągną mniej więcej te wymagane 75 stopni. powinna z nich unosić się para. Wtedy nie przerywając ubijania wkładamy garnek do innego, z chłodną wodą i ubijamy aż wystygną. Zimną masę jajeczną dodajemy po łyżce do utartego uprzednio masła 1 i 1/2 kostki. Możemy dodać roztarte z gorącym mlekiem (odrobina) kakao, lub zaparzoną w minimalnej ilości kawę rozpuszczalną albo zaparzone wrzącym mlekiem zmielone orzechy. To sporo pracy, ale efekt jest wyśmienity. Gorąco polecam. Masło musi mieć podobną temperaturę jak masa jajeczna w przeciwnym razie może się zwarzyć. Jeśli już tak się stanie, to w innej misce trzeba utrzec 1/2 kostki masła i powoli dodawać zwarzoną masę. innym sposobem jest lekkie podgrzanie masy i dalsze ubijanie aż będzie zimna. Można także dodać trochę alkoholu. Pozdrawiam Pola Cytuj
agnieszka Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Ja mimo wszystko polecam kremy budyniowe...sa bezpieczne i nie za tłuste...robie takie i maja bardzo duze powodzenie.Na litr mleka uzyj 3 budynie ..najlepiej niemieckie waniliowe i łyzke maki pszennej no i 1 szkl cukru...ugotuj jak budyn i po ostudzeniu utrzyj z 2 kostkami masła...a ze smakami mozesz fantazjowac...pozdrawiam Cytuj
AdaMon Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Mam rewelacyjny przepis na krem nietłusty i niemdły rewelacyjny również dla dzieci Składniki: 1/2 kg masła roślinnego 4 łyzki cukru pudru 4 żółtka 2 galaretki czerwone 2 kisiele takiego samego koloru Na początek z litra wody odlać pół szklanki wody i rozmieszać w niej galaretki i kisiel resztę wody zagotować.Kiedy woda się zagotuje wyłączyć gaz i wlać galaretki z kisielem-nie gotować! Zostawić to ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Po utarciu dodawać po trochę galaretkę. Ewentualnie mozna dodać odsączone kawałki ananasa. Po wyłożeniu między i na biszkopt włożyć do lodówki. jezeli robicie zwykłe ciasto to zróbcie z połowy składników Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 A może krem śmietankowy :) Prosty, szybki, łatwy, no i smaczny :) Potrzebujemy: 1 litr śmietany 30% cukier waniliowy ok. 3 łyżki cukru pudru 4 opakowania 'śmietan-fix' Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy już się ubije, dodać do niej śmietan-fix i wymieszać. Takim kremem można przekładać krążki biszkoptowe, i tort gotowy :oops: Polecam :oops: Cytuj
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Dorzucę jeszcze przepis na MASĘ TRUSKAWKOWĄ: 0.5kg mrożonych truskawek 1 masło 1żółtko 0.5szkl cukru pudru spirytus do smaku Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem,powoli dodając spirytus. Truskawki rozmrozić ,rozgnieść widelcem /powinny być widoczne kawałeczki / stopniowo dodawać do masy. Sok użyć do nasączenia biszkopta. Cytuj
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Szybka masa ORZECHOWA: 0.5l kremówki 1szkl cukru 20dkg zmielonych orzechów włoskich Śmietanę ubić i dodac orzechy. Cytuj
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 No to jeszcze KOKOSOWA: 0.5szkl cukru 1 masło 0.5szkl mleka 2bułeczki pszenne 1szkl wiórek Mleko zagotować z bułkami,cukrem i wiórkami. Wystudzić i utrzec z masłem. Cytuj
Marra Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja do tortów robie ostatnio masę "na leniwca", tzn kupuje gotowy Krem do tortów ajerkoniakowy chyba to jest Dr.Oetker (w torebce). Do tego idzie tylko mleko i masło. Szybki, bardzo smaczny, gesty. Polecam. Od kilku lat go robię i kilka osób zaraziłam juz tym sposobem. :grin: i smakiem. Pozdrawiam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Mnie się też zdarza korzystać właśnie z gotowych kremów i dr Oetker też przypadł mnie do gustu szczególnie czekoladowy POLECAM.Oczywiście robię wersję wzbogacona tzn z masłem. :wink: Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ostatnio moja siostra zrobiła masę tak:bita śmietanę zmiksowała z dzemem z czarnej porzeczki i smakowało super,lekkie i orzeżwiające. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.