Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ja też piekę ciacho podobne do tego tylko troszeczkę z inną masą a mianowicie; 3 jajka, 0,5 szklanki cukru,cukier waniliowy ubijam na puszystą masę na parze, po wystudzeniu ucieram z " Kasią" dodaję 200 g kremu czekolado-orzechowego oraz odsączone z alkoholu pokrojone śliwki.Biszkopt nasączam pozostałym ze śliwek alkoholem z dodatkiem wody i na połowę wykładam połowę masy, przykrywam biszkoptem i wykładam resztę kremu, całość dekoruję potartą czekoladą.Ciasto jest super i dzięki alkoholowi nie jest słodkie.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam , musze powiedziec rewelacja, .......... zrobilam to ciasto i poprostu zniknelo w mgnieniu oka, ....... dzieki macie fajne przepisy....... od dluzszego czasu was czytam i podkradam wam cos nie cos........ :grin: pozdrowienia..........

Opublikowano

Witam. Wlansie przymierzam sie do upieczenia tego placuszka. Mam pytanie, czy sliwki ktore maja byc namoczone w wodce..nie bede jakby twarde..zmiekna ladnie, czy moze lepij je podgotwac..Tak jak ktos podawal wczesnije, ze mozna gotowac w syropie? A drugie pytanie...ciezko mi kupic tutaj te smietan fixy..nie mieszkam w Polsce. Chociaz mam jeden..tylko zastanwiam sie czy nie bedzie za malo..A w razie czego, czym moge jakby zastapic to...co zrobic aby ladnie wyszla ta smietana na gorze? Zaznacze ze pieke na malej okroglej tortownicy..wiec robie jakby wsyztko przez polowe.To moze jednak starczy jeden smietan fix? ;) :grin:

Opublikowano

Estero co do śliwek zawsze robiłam tak jak w przepisie,śliwki szatkuję malakserem, lub przekręcam przez maszynkę o dużych oczkach :grin: ( nie są suche i twarde, ale ja kupuję śliwki kalifornijskie , nie wiem jak jest z innymi śliwkami) :grin: Reszta składników jak w przepisie ;) a czekoladę to jaką mam w domu ;) lub taką posypkę czekoladową ( takie granulki) :grin: Możesz bez obawy robić :) ja nie lubię śliwek suszonych , a nie potrafię najeść się tego ciacha :grin: Super pychotka :grin:

Opublikowano

Zamiast śmietan fixu możesz użyć po prostu żelatyny ja tak często robię. Np: 2 łyżki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody, tak aby się dobrze rozpuściło i wlewam do śmietany.

Opublikowano

A wiec placuszke gotowy..Troche jestem zmeczona bo juz 23.00 a niedawno skonczylam robic..

Maz juz czekal niecierpliwie na placka..i bardzo bradzo mu smakuje..nawet diete sobie odpuscil dzisij :grin: hihih

Mnie tez bardzo smakuje, chociaz tylko troszke skosztowalam..Jak dla mnie kazdy placek ktory zrobie smakuje mi lepij na drugi dzien.. :grin: ;)

Napewno bede go robila czescije ;)

A oto zdjecie..

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

No wiec jak mowilam..ze zawsze palcek bardzije mi smakuje na drugi dzien..i nie pomelilam sie..Wlansie sobie zajadam i popijam kawke..JEstem bardzo zadowolna z tego placka...Warto bylo zrobic, polecam innym. Juz dalam przepis mojej mamie.I co mnie cieszy..przepis na biszkopt..Nigdy nie robilam z dodatkiem maki ziemniaczanej..Zawsze mi opadal :grin: A tym razme wyszedl super..taki mieciutki...Takze przy okazji bede mila dobry przepis na biszkopt ;) Acha i nawet udalo mi sie znalesc w sklepie sietan fixy.. :grin: No a teraz kolej na slynna drozdzowke ;) pozdarwiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.