Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NA BISZKOPT: -4 jajka -3 łyżki mąki -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ: -20 dag czekolady -1/4 kostki margaryny -2-3 krople oleju -4 łyżki wody BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok :-) MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". GLAZURA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. TERAZ WYSTARCZY TYLKO... Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą. Muszę się teraz do czegoś przyznać. Właściwie to jeszcze nie robiłam tego ciasta... Jadłam je jednak ostatnio u bratowej i tak mi posmakowało,że natychmiast chciałam podzielić się z Wami przepisem :D A ponieważ moja bratowa zapewniała,że robiła je już kilkakrotnie nie tylko ona, ale też jej koleżanki, stwierdziłam,że nic nie stoi na przeszkodzie :D Jest tak pyszne,że napewno zrobię je sama przy najbliższej okazji, do czego i Was namawiam :D Smacznego!!!!!!!!!

Opublikowano

To ciasto wybrałam na Święta. Staram się zawsze oprócz tradycyjnych ciast upiec coś nowego. I to ciasto wygrało z sernikiem i babą wielkanocną, zniknęło pierwsze. Dzieci były zachwycone, nie mówiąc już nic o dorosłych łasuchach. Dziękuję bardzo za ten przepis!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Super przepis, chcę go wypróbować, ale mam pewne wątpliwości: 1. Czy czekolada ma być gorzka czy mleczna? 2. Jak robisz masę? Czy od razu ubijasz całość śmietany, czy dzielisz na pół, a drugą część po zastygnięciu glazury? Przepraszam, że się tak wypytuję, ale chciałabym żeby ciasto wyszło jak najlepiej. Pozdrawiam

Opublikowano

Nie masz za co przepraszać! Kto pyta nie błądzi :D A więc... 1.Czekolada według własnych upodobań. Moim zdaniem lepsza jest jednak mleczna... W końcu ciasto powinno być słodkie :D 2.Śmietanę ubijam za jednym zamachem. Naprawdę nic jej się nie ma prawa stać. Z resztą glazura zastyga szybciutko :-) Jakbyś miała jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj śmiało. Bardzo chętnie pomogę!

  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam! Pyszne ciasteczko! Przypomina w smaku kinder kanapkę, ale jest o niebo smaczniejsze. Ja użyłam gorzkie czekolady. Natomiast zamiast oleju do glazury dałam aromatu do ciast o smaku advocata. Polecam szczerze wszystkim. :-D :P :P P.s. Dziękuję Jamaica za podzielenie się przepisem i pozdrawiam. Renia

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Piękny!Te muszelki to może czekoladki "owoce morza"?A jeszcze pytanko-po co piec dwa placki ,skoro jeden można przekroić potem na pół.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.